Bramboračka: Recept ako od babičky!

Babičkina bramboračka

V chladom zimnom počasí nie je nič lepšie, ako pripraviť si chutnú polievku, ktorá vás zvnútra zahreje a zároveň aj zasýti. Presne takouto polievkou je bramboračka. Vyskúšajte si tento recept na tradičnú zemiakovú polievku so sušenými hubami.

Ingrediencie:

  • 800 g zemiakov
  • 200 g mrkvy
  • 100 g zeleru
  • 100 g petržlenu
  • hrsť sušených húb
  • 100 g masla
  • 4 pl hladkej múky
  • 1 cibuľa
  • štipka soli
  • štipka nového korenia
  • štipka čierneho korenia celého
  • štipka sušeného cesnaku
  • štipka sušenej majoránky
  • 2 l vody

Postup:

Sušené huby namočte do teplej vody. Medzitým si očistite všetku zeleninu a nakrájajte ju na menšie kúsky. Vo väčšom hrnci na masle orestujte cibuľu. Po chvíli pridajte múku, chvíľu opekajte a zalejte vodou. Do vriacej vody pridajte huby, zemiaky a všetku koreňovú zeleninu. Okoreňte korením, osoľte a varte kým bude všetka zelenina mäkká. Ku koncu varenia pridajte pretlačený cesnak.

Bramboračka s pohánkou

Pohánka v tomto recepte slúži ako ingrediencia na zahustenie. Okrem toho že bramboračku ozvláštni svojou špecifickou chuťou, má aj množstvo blahodárnych účinkov na naše zdravie. Posilňuje imunitu, pomáha s chudnutím a krvným tlakom. Prečítajte si o pohánke a o tom, ako ju môžete využívať viac.

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky čerstvých húb
  • 3 zemiaky
  • 3 mrkvy
  • ½ zeleru
  • 1 petržlen
  • 1 cibuľa
  • olivový olej
  • 5 lyžíc pohánkovej lámanky
  • rasca
  • morská soľ
  • čierne korenie celé
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1,5 l vody
  • majoránka

Postup:

Huby nakrájajte na kocky, zeleninu spolu so zemiakmi ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky. Nakrájanú zeleninu orestujte v hrnci na masle. Po chvíli pripadajte opláchnutú pohánkovú lámanku a opekajte do zlatista. Pridajte rascu, soľ, celé čierne korenie, huby, zemiaky a zalejte vriacou vodou. Polievku varte približne 15 až 20 minút, kým bude všetko mäkké. Nakoniec ešte ochuťte pretlačeným cesnakom a majoránkou.

Diétna zemiaková polievka

Bramboračka alebo zemiaková polievka môže byť chutným pokrmom aj pri diétnom jedálničku. Na tejto kombinácií s karfiolom si určite pochutnáte.

Ingrediencie:

  • 300 g zemiakov
  • 200 g karfiolu
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • 1 petržlen
  • 1 zeler
  • 4 lyžice zeleného hrášku z plechovky
  • 2 lyžice ovsených vločiek
  • olej
  • soľ
  • majoránka
  • mletá sladká paprika
  • petržlenová vňať

Ingrediencie:

Všetku zeleninu umyte a nakrájajte na malé kúsky. Vložte do hrnca a zalejte vodou tak, aby bolo všetko ponorené. Zeleninu varte, kým bude mäkká. Pred koncom varenia pridajte hrášok, korenie, ovsené vločky, olej a nechajte všetko ešte jemne ohriať. Podávajte s nasekanou petržlenovou vňaťou.

TIP: Vyskúšajte aj ďalšie recepty na chutné polievky, akými je gulášová, fazuľová či špenátová polievka.

Bramboračka s mäsovými knedličkami

Ingrediencie:

  • 250 g mletého bravčového mäsa
  • 3 lyžice strúhanky
  • ¾ lyžičky soli
  • ½ lyžičky majoránky
  • 1 lyžička sušenej zeleninovej zmesi
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 vajce
  • 800 g zemiakov
  • 1 hrnček sušených húb
  • koreňová zelenina (cibuľa, pór, mrkva, zeler)

Postup:

Začnite prípravou mäsových knedličkov. Do misky vložte mäso, strúhanku, ¼ lyžičky soli, ½ lyžičky majoránky, 1 lyžičku sušenej zeleninovej zmesi, 2 prelisované strúčiky cesnaku a vajce. Zmes dobre premiešajte a rukami vytvorte malé knedličky. Do hrnca dajte 2,5 l vody, umyté a nakrájané zemiaky, soľ, huby, zeleninu a mäsové knedličky. Polievku varte, kým bude všetko mäkké. Na záver pridajte 2 strúčiky prelisovaného cesnaku, povarte ešte 2 minúty a môžete podávať.

Bramboračka na kyslo so smotanou

Bramboračka je typickou českou polievkou. Ako to už s tradičnými národnými pokrmami býva, v každej časti krajiny si ľudia zvyknú bramboračku pripravovať inak. V niektorých častiach je typické pripravovať si bramboračku na kyslo, vyskúšajte to aj u vás doma.

Ingrediencie:

  • 20 g sušených húb
  • 500 g zemiakov
  • soľ
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 200 ml kyslej smotany
  • 20 g masla
  • ocot
  • petržlenová vňať

Ingrediencie:

Huby nakrájajte na malé kúsky a zemiaky na kocky. Vložte ich do hrnca s vriacou vodou, osoľte a varte. Smotanu si zmiešajte s múkou a primiešajte k polomäkkým zemiakom. Varte, až kým budú zemiaky mäkká. Polievku zjemnite maslom a ochuťte petržlenovou vňaťou.

Krémová bramboračka

Ingrediencie:

  • 4 lyžice olivového oleja
  • 4 plátky slaniny
  • 3 šalotky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1,5 kg zemiakov
  • čerstvý tymian
  • 1 lyžička čerstvej majoránky
  • muškátový oriešok
  • 250 ml smotany

Postup:

V hrnci na rozpálenom oleji opečte nakrájanú slaninu do chrumkava. Ak bude opečená, vyberte ju a položte na stranu. Do hrnca vložte trošku viac oleja, šalotku, cesnak, zemiaky, tymian, majoránku a chvíľu opekajte. Po chvíli zalejte 2 litrami vody a prisypte štipku muškátového orieška. Všetko varte približne 20 minút. Na záver vmiešajte smotanu a polievku rozmixujte tyčovým mixérom. Podávajte ozdobenú opečenou slaninou a majoránkou.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.