Palacinky, pečená kaša, pizza: Ovsené vločky 3x inak

Prečo jesť ovsené vločky?

Ovsené vločky sa nezaraďujú medzi zdravé potraviny len tak bezdôvodne. Obsahujú totiž množstvo prospešných látok, ktoré majú pri častej konzumácií priaznivý vplyv na naše zdravie. Tu je zopár dôvodov, prečo by ste ich mali do svojho jedálnička zaradiť aj vy.

Vysoký obsah vlákniny

Ovsené vločky obsahujú rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu. Práve vďaka tomu vás dokážu zasýtiť na dlhšiu dobu. Vláknina navyše priaznivo pôsobí na metabolizmus a preto sa jej konzumovanie odporúča aj keď sa snažíte schudnúť

Znižujú cholesterol

Obsah omega 3 nenasýtených mastných kyselín pozitívne ovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi. Taktiež zabraňuje vzniku krvných zrazením a pôsobí aj protizápalovo.

Pomoc pri cukrovke 2. Typu

Ovsené vločky dokážu znížiť hladinu cukru v krvi a zároveň zvýšiť citlivosť na inzulín. Je to vďaka obsahu betaglukánu. Žalúdok sa po konzumácií ovsených vločiek vyprázdňuje pomalšie a tým pádom sa do krvi absorbuje menej glukózy.

Recepty z ovsených vločiek

Palacinky z ovsených vločiek

Ingrediencie:

  • 100 g pomletých ovsených vločiek
  • 1 vajíčko
  • 250 ml mlieka
  • vanilkový extrakt
  • mletú škoricu
  • štipku soli

Postup:

Celé ovsené vločky si pomeľte na múku. Pridajte k ním troška mletej škorice a soli. V druhej miske si zmiešajte tekuté suroviny a to mlieko, vajíčko a vanilkový extrakt. Sypkú zmes postupne primiešavajte do tekutej a vytvorte tak vláčne cesto. Cesto nechajte odstáť aspoň 30 minút, aby cesto vďaka vločkám zhustlo. Z cesta na panvici vytvarujte palacinky a opečte ich z oboch strán na kokosovom oleji.

Hotové palacinky môžete ochutiť napríklad obľúbeným ovocím, javorovým sirupom alebo horkou čokoládou.

Pečená ovsená kaša

Ingrediencie:

  • 250 ml ovsených vločiek
  • 1 zrelý banán
  • 1 jablko
  • 250 ml mlieka

Postup:

V miske zmiešajte roztlačený banán, nastrúhaný jablko a všetky ostatné suroviny. Vzniknuté cesto nalejte do formy na chlieb, prípadne inej menšej formy a dajte piecť na 30 minút pri 180°C. Hotovú kašu podávajte ešte teplú ale rovnako dobre chutí aj za studena.

Pizza z ovsených vločiek

Pizza nemusíte považovať len za nezdravý pokrm. Ak zvolíte správne ingrediencie, môže byť aj pizza veľmi zdravým jedlom. Vyskúšajte chutnú pizzu z ovsených vločiek alebo sa inšpirujte ďalšími receptami na zdravé cesto na pizzu.

Ingrediencie:

Na cesto

  • 250 g jemného tvarohu
  • 100 g jemných ovsených vločiek 
  • 3 pl bieleho jogurtu
  • 1 čl olivového oleja 
  • 1/4 čl soli

Na obloženie

  • 100 g paradajkového pretlaku
  • 3 pl vody
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 čl oregana
  • 150 g šampiňónov
  • 150 g šunky
  • 70 g strúhanej mozzarelly
  • 40 g kukurice

Postup:

V miske si zmiešajte jemný tvaroh, ovsené vločky, jogurt, olivový oleja a soľ. Hotové cesto uložte na plech vyložený papierom na pečenie a rukami ho roztlačte na plech tak, aby malo výšku približne 0,5 cm. Cesto pečte 15 minút pri 190°C.

Medzitým si rozmiešajte pretlak, oregano a strúčik cesnaku. Na upečené cesto potrite paradajkovú zmes a poukladajte všetky ostatné suroviny. Pizzu dajte piecť ešte raz na 15 minút pri 190°C.

TIP: Máte chuť na niečo sladké? Vyskúšajte rýchly Mug cake z ovsených vločiek.

Vo väčšom hrnčeku si zmiešajte: 50 g ovsených vločiek, 60 ml mlieka, 2 čl škorice, 1 čl medu, 1 čl kypriaceho prášku a prípadne aj sušené ovocie podľa chuti.

Koláč dajte na hodinu odstáť do chladničky, potom ho vyberte pridajte ďalších 20 ml mlieka a dajte do mikrovlnnej rúry na 4 minúty. Hotovo, chutný mug cake z ovsených vločiek je na svete.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.