Pohánka, je naozaj kráľovná zdravej výživy?

Pohánka k nám prišla z Ázie. Je to prirodzene BIO potravina, pri ktorej sa nemusíte báť, že obsahuje nebezpečné pesticídy. Je to jednoročná rastlina, ktorá nie je náročná na živiny v pôde. Avšak, ak by bola pôda napustená chemikáliami pohánke by sa nedarilo.

Obsah vitamínov a minerálov

Pohánka obsahuje rutín, ktorý zabezpečuje pružnosť a správne fungovanie ciev a tiež pomáha pri kŕčových žilách. Okrem toho má aj vysoký obsah bielkovínvlákniny. V pohánke sa nachádzajú oba druhy vlákniny, rozpustná aj nerozpustná. Rozpustná je dôležitá pre zdravie čriev a nerozpustná nám navodí pocit sýtosti po jedle.

Pohánka je tiež zdrojom vápnika, draslíka, železa a horčíka. Z vitamínov obsahuje vitamíny B1, B2, B3, E a C.

Blahodárne účinky pohánky

  • Pomáha pokožke

Antioxidanty a flavonoidy prítomné v pohánke zabraňujú predčasnému starnutiu pokožky. Rutín je prospešný pri ochrane pred poškodením pokožky pôsobením slnka.

  • Udržuje zdravé srdce

Obsiahnuté látky znižujú koncentráciu cholesterolu v krvi. Pohánka taktiež zabezpečuje pevnosť ciev, čo prispieva k celkovému kardiovaskulárnemu zdraviu.

  • Posilňuje imunitný systém

Minerály v pohánke posilňujú obranyschopnosť taktiež má pohánka vysoký obsah flavonoidov, preto je účinná pri liečbe nízkeho hemoglobínu a častých prechladnutí a chrípky.

  • Znižuje krvný tlak

Horčík v pohánke pomáha zlepšovať krvný tlak.

  • Ochrana pred detskou astmou

Vďaka obsahu horčíka a vitamínu E pomáha pohánka znížiť riziko detskej astmy až o 50 %.

  • Pomocník pri chudnutí

Bielkoviny a vláknina pomáhajú pri potláčaní chuti do jedla, pri správnom trávení a tiež budovaní svalovej hmoty.

Pohánka recepty

Pohánka je všestranná potravina, ktorú môžete využiť do polievok, palaciniek, ako diétnu prílohu k mäsu a rybám alebo aj šalátom. Inšpirujte sa.

Paradajková polievka s pohánkou

Jeseň je čas teplých polievok. Vyskúšajte tento jednoduchý recept na paradajkovú polievku a inšpirujte sa aj ďalšími receptami na polievky, ktoré sme si pre vás pripravili.

Ingrediencie:

  • 1,5 kg paradajok
  • 2 veľké cibule
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 jablko
  • 2 jarné cibuľky
  • ½ chilli papričky
  • 1 hrnček pohánky
  • strúhaný syr
  • soľ
  • čierne korenie
  • 3 pl olivového oleja
  • čerstvý rozmarín
  • čerstvý tymián
  • štipka cukru

Postup:

Paradajky prerežte na polovicu a uložte ich na plech prerezanou stranou smerom dole. Pridajte k nim nakrájanú cibuľu, cesnak, jarnú cibuľku, chilli papričku a jablko. Posypte čerstvým rozmarínom a tymianom. Okoreňte soľou, čiernym korením a pokvapkajte olivovým olejom. Dajte piecť na pár minút pri 220 stupňoch. Upečené paradajky nechajte ochladiť a potom ich posťahujte zo šupky. Všetko okrem tymianu vložte do hrnca a rozmixujte ponorným mixérom. Ak bude polievka príliš hustá pridajte trocha vody. Polievku ochuťte podľa chuti cukrom a soľou.

Pohánku uvarte v osolenej vode v pomere 1:2 približne 12 minút. Po uvarení ju primiešajte do polievky a podávajte s nastrúhaným syrom.

Pohánkové palacinky

Pripravte si chutný sladký obed, ktorý je vďaka pohánke veľmi zdravý.

Ingrediencie:

  • 150 g pohánkovej múky
  • 250 ml mlieka
  • 2 figy alebo iné čerstvé ovocie na ozdobenie
  • 1 balenie čokoládovo-orieškového krému
  • 1 vajce
  • 4 lyžice cukru
  • 2 lyžice masla
  • štipka soli

Postup:

Vajce rozšľahajte s mliekom, pridajte múku, štipku soli a vymiešajte polotekuté cesto. Cesto v miske prikryte utierkou a nechajte odpočinúť približne 2 hodiny pri izbovej teplote. Do hrnca zatiaľ nasypte cukor, zalejte troškou vody a povarte 2 minúty. Pridajte nakrájané figy a nechajte chvíľu povariť.

Na panvici roztopte maslo. Naberačkou nalejte cesto a pečte z oboch strán 1 až 2 minúty. Hotové palacinky natrite čokoládovým krémom a zrolujte. Navrch poukladajte nakrájané figy a pokvapkajte pripraveným sirupom.

TIP: Inšpirujte sa aj receptami z iných zdravých potravín, akými je quinoa alebo kuskus.

Pohánkový šalát so šampiňónmi

Jednoduchý recept na chutný vegánsky obed.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček pohánky
  • 1 cuketa
  • šampiňóny
  • 1 predvarená mrkva
  • 1 cibuľa
  • soľ
  • čierne korenie
  • olej

Postup:

Pohánku si uvarte podľa návodu na obale. Na oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu, šampiňóny, cuketu a predvarenú mrkvu. Zmes okoreňte soľou a čiernym korením. Hotovo!

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.