Sekaná, karbonátky, musaka: Mleté mäso v hlavnej úlohe
Kapustové karbonátky
Kapustové karbonátky sú známym pokrmom. Je možné ich pripraviť aj bez mäsa pri vegetariánskom jedálničku. V tomto prípade vám ale ukážeme ako ich pripraviť s mletým mäsom.
Ingrediencie:
- 600 g mletého mäsa
- 80 g tvarohu
- hrsť kôpru
- soľ
- 200 g bielej kapusty
- 1 vajce
- 2 strúčiky cesnaku
- čierne korenie
- soľ
Postup:
V miske zmiešajte mleté mäso so štipkou soli, čierneho korenia a pretlačeným cesnakom. Kapustu umyte a nastrúhajte čo najjemnejšie. Primiešajte ju k mäsu. V druhej miske si najprv samostatne zmiešajte tvaroh s vajíčkom a potom ho tiež pridajte k mäsu. Nakoniec pridajte kôpor. Zo zmesi vytvarujte malé guľôčky a uložte ich na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte pri 180°C približne 30 minút. Karbonátky môžete skombinovať so zemiakmi alebo zeleninovým šalátom.
Domáca sekaná so syrovou kôrkou
Chrumkavá syrová kôrka vytvorí z domácej sekanej novú chutnú kombináciu, ktorú si určite zamilujete.
Ingrediencie:
- 1 kg mletého mäsa
- 1 cibuľa
- 2 ks toastového chleba
- 2 lyžice horčice
- 2 vajcia
- 1 zväzok petržlenovej vňate
- 1 zväzok pažítky
- 1 lyžica strúhanky
- 1 vaječný bielok
- 75 g syra
- soľ
- čierne korenie
- sladká paprika
Postup:
Cibuľu nasekajte na hrubo. Toastový chlieb nechajte chvíľu odmočiť vo vode. Potom ho zmiešajte s cibuľou, horčicou a mletým mäsom. Okoreňte čiernym korením, paprikou a osoľte. Z hmoty vytvarujte šišky a vložte ich na plech vymastený maslom. Pečte pri 200°C približne 30 minút. Petržlenovú vňať a pažítku nasekajte. Zmiešajte ich so sladkou paprikou, strúhankou, bielkom a nastrúhaným syrom. Zmes rozotrite na sekanú a pečte pri rovnakej teplote ešte asi 15 minút. Sekanú môžete podávať k opekanej zelenine alebo napríklad zemiakom.
Musaka
Musaka je tradičné balkánske jedlo, jeho najznámejší variant je Musaka grécka. Ide o chutný pokrm z mletého mäsa, zemiakov, baklažánu a ďalšej zeleniny zaliatej chutnou omáčkou.
Ingrediencie:
Mäsová zmes
- 1 kg baklažánu
- zemiaky
- olivový olej
- 2 cibule
- 500 g mletého mäsa
- 3 paradajky
- 1 čl škorice
- ½ čl soli
- ½ čl mletého čierneho korenia
- ½ čl oregana
- 1 dl vody
Omáčka
- 4 pl masla
- 4 pl hladkej múky
- ½ pl soli
- štipka čierneho korenia
- 2 vajcia
- 1 l mlieka
- syr
Postup:
Zemiak a baklažán očistite a nakrájajte na tenké kolieska. Opečte ich spolu na rozpálenom oleji do zlatista. Cibuľu očistite, nakrájajte na malé kúsky a opražte spolu s mletým mäsom. Postupne k nej pridajte korenie, nakrájané paradajky a podlejte vodou. Varte na miernom plameni približne 25 minút, kým sa voda neodparí. Pokračujte prípravou omáčky. Na miernom plameni vymiešajte múku s maslom. Pridajte mlieko, soľ, korenie a priveďte k varu. Omáčku chvíľu povarte, odstavte a primiešajte k nej vajcia.
Na pekáč rozložte baklažány spolu so zemiakmi, potom vrstvu mäsa a všetko zalejte omáčkou a posypte syrom. Pečte pri 180°C približne 45 minút, kým bude syr na vrchu hnedastý a chrumkavý.
Tip: Inšpirujte sa najlepšími receptami z baklažánu.
Zapekaný karfiol s mletým mäsom
Ingrediencie:
- 100 g mletého bravčového mäsa
- 140 g predného hovädzieho mäsa bez kosti
- 400 g karfiolu
- 30 g cibule
- 2 vajcia
- 30 g strúhanky
- 10 g masla
- čierne korenie
- soľ
Postup:
Očistený a nakrájaný karfiol uvarte vo vode. Umyté mäso pomeľte. Na oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu a mleté mäso. Mäso osoľte a okoreňte a po chvíli k nemu primiešajte vajcia. Na vymastený pekáč uložte vrstvu karfiolu, vrstvu mäsa, posypte strúhankou, pokvapkajte maslom a dajte zapiecť pri 180°C, kým bude povrch zlatistý.
Prívarok s karfiolovými karbonátkami
Vyskúšajte tento jednoduchý recept na karfiolové karbonátky s mletým mäsom podávané na zemiakovom prívarku.
Ingrediencie:
Karbonátky
- 500 g mletého bravčového mäsa
- ½ karfiolu
- 2 vajcia
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- čierne korenie
- mletá sladká paprika
- soľ
- strúhanka
Prívarok
- 1 kg zemiakov
- 400 ml plnotučného mlieka
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 pl hladkej múky
- 2 bobkové listy
- mletá sladká paprika
- mleté čierne korenie
- kôpor
- hnedý cukor
- ocot
- maslo
Postup:
Na masle opečte nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte nakrájané zemiaky, cesnak, soľ, mletú papriku, čierne korenie, bobkový list. Chvíľu opekajte a potom pridajte mlieko zmiešané s hladkou múkou. Prívarok nechajte variť. Na záver ho podľa chuti dochuťte hnedým cukrom a octom. Po dovarení pridajte nakrájaný čerstvý kôpor.
Karbonátky si pripravte zmiešaním mletého mäsa, nadrobno nakrájaného karfiolu, soli, čierneho korenia, vajíčka, strúhanky, nadrobno nakrájanej cibule a pretlačeného cesnaku. Zo zmesi vytvarujte okrúhle karbonátky ešte raz ich obaľte v strúhanke a dajte piecť do rúry pri 180°C približne 60 minút. Servírujte navrch prívarku.
Mleté mäso s cícerovou nátierkou
Cícerová nátierka známa ako hummus sa skvelo hodí ako dip k čerstvej zelenine alebo nátierka na chlieb. Skúste si ju pripraviť aj v tejto netradičnej kombinácií s mletým mäsom a orieškami.
Ingrediencie:
Hummus
- 800 g cíceru s konzervy
- trocha šťavy z cícerovej konzervy
- šťavy z 2 citrónov
- štipka rasce
- 150 ml tahini pasty
- štipka soli
Mäsová zmes
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- mandle
- 1 cibuľa
- hrsť píniových orieškov
- ½ lyžice škorice
- štipka čierneho korenia
- 1 lyžička mletého nového korenia
- ½ lyžičku údenej papriky
- olivový olej
- lyžička majoránky
- soľ
Postup:
Všetky ingrediencie na hummus rozmixujte na hladký krém. Pri servírovaní môžete nátierku zaliať olivovým olejom a posypať mletou paprikou. Pokračujte prípravou mäsovej zmesi. Cibuľu nakrájajte na drobno a na olivovom oleji ju opražte do zlatista. Pridajte mleté mäso, všetko korenie a za stáleho miešania chvíľu opekajte. Nakoniec primiešajte píniové oriešky a mandle. Servírujte s čerstvou zeleninou a pita chlebom.