Tarhoňa: Stredoeurópska variácia vaječných cestovín

Vaječné cestoviny tarhoňa v tvare malých guličiek sú na Slovensku veľmi známou ingredienciou. Málokto ale vie, že tarhoňa nemusí slúžiť len ako príloha k mäsu. Dajú sa z nej vytvárať rôzne chutné a zaujímavé jedlá a dá sa využiť dokonca aj v sladkých receptoch.

Jablková kaša z tarhone

Príkladom sladkej pochúťky z tarhone je tento recept na kašu s ovocím. Môžete si ho pripraviť ako jednoduchý a sladký obed.

Ingrediencie:

  • 200 g špaldovej tarhone
  • 500 ml vody
  • 100 ml černicového sirupu
  • 1 jablko
  • 1 čl škorice

Postup:

Tarhoňu dajte variť do hrnca s vodou. Keď začne vrieť znížte teplotu, pridajte sirup, škoricu a varte na miernom plameni približne 10 minút. Potom k tarhoni pridajte nastrúhané jablko, kokos, sušené ovocie a semienka. Všetko dobre premiešajte a odstavte z ohňa. Podávajte poliate černicovým sirupom.

Zeleninový šalát s tarhoňou

Recept na šalát so zeleninou, ktorý môžete podávať ako ľahkú a zdravú večeru.

Ingrediencie:

  • 200 g tarhone
  • ½ hlávky kapusty
  • 1 cibuľa
  • 10 cherry paradajok
  • 100 g čiernych olív
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 4 lyžice bieleho jogurtu
  • pažítka

Postup:

Tarhoňu najprv opečte na plátku masla. Potom ju zalejte vodou cca 1,5 cm nad tarhoňu a priveďte k varu. Varte približne 5 minút, potom odstavte, prikryte pokrievkou a nechajte dôjsť. K hotovej tarhoni pridajte kapustu nastrúhanú najemno, nakrájanú cibuľu, cherry paradajky a olivy. Všetko dobre premiešajte, dochuťte korením a môžete podávať. Na tanieri šalát ozdobte bielym jogurtom a nasekanou pažítkou.

Hovädzí stroganov s celozrnnou tarhoňou

Tarhoňa má ako väčšina cestovín aj svoj celozrnný variant, ktorý je považovaný za zdravší. Vyskúšajte recept na celozrnnú tarhoňu a chutný hovädzí stroganov. Hovädzie mäso v recepte môžete nahradiť aj za kuracie, ktoré sa vám uvarí rýchlejšie.

Ingrediencie:

Tarhoňa

  • 250 g celozrnnej tarhone
  • 1 pl olivového oleja
  • nasekaná petržlenová vňať

Stroganov

  • 500 g hovädzieho mäsa
  • 1 hrnček hovädzieho vývaru
  • 50 ml bieleho jogurtu
  • 1 červenú cibuľu
  • 3 šampiňóny
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1-2 pl paradajkového pretlaku
  • 1-2 pl dijónskej horčice
  • 1-2 pl masla ghee
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • bylinky podľa chuti

Postup:

Tarhoňu si uvarte v mierne osolenej vode domäkka. Po uvarení do nej vmiešajte olivový olej a petržlenovú vňať.

Mäso si nakrájajte na tenké rezance. V hrnci rozpusťte maslo ghee, pridajte červenú cibuľu, cesnak, šampiňóny, kúsky mäsa a opekajte pár sekúnd. Potom dochuťte korením, prípadne bylinkami podľa chuti a zalejte vývarom. Pridajte paradajkový pretlak, horčicu, premiešajte a zakryte pokrievkou. Takto duste približne 1 hodinu a 30 minút, kým mäso zmäkne. Počas varenia môžete podľa potreby podlievať vývarom alebo vodou. Keď je mäso uvarené pridajte trocha bieleho jogurtu na zjemnenie.

Tarhoňa na zeleno so špargľou

Krémové rizoto z tarhone s množstvom zeleniny si určite zamilujete.

Ingrediencie:

  • 250 g tarhone
  • 15 výhonkov špargle
  • 3 pl olivového oleja
  • 1 väčší pór
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 ml suchého bieleho vína
  • kôra a šťava z citróna
  • 200 ml zeleninového vývaru alebo vody
  • ½ hrnčeka mrazeného hrášku
  • 2 pl masla
  • pár vetvičiek petržlenovej vňate
  • 5 pl strúhaného parmezánu

Postup:

Zo špargle odrežte konce výhonkov a zvyšné stonky nakrájajte na približne 1 cm hrubé kolieska. Stonky vložte do hrnca s osolenou vriacou vodou a varte približne 3 minúty. Do druhého hrnca s osolenou vriacou vodou vložte tarhoňu a uvarte ju do mäkka.

Pór nakrájaný na prúžky a nadrobno nakrájaný cesnak opečte na panvici na troške oleja. Prilejte víno, pridajte citrónovú kôru a šťavu a všetko osoľte a okoreňte. Po chvíli pridajte vývar alebo vodu, hrášok a nechajte variť 2 minúty. K uvarenej zelenine primiešajte maslo a premiestnite ju do vyššej nádoby, v ktorej ju budete mixovať ponorným mixérom. Do vymixovanej zmesi pridajte uvarenú špargľu, nasekanú petržlenovú vňať a parmezán. Zeleninovú zmes nakoniec dobre premiešajte s tarhoňou a môžete podávať. 

Chilli tarhoňa s paradajkami

Recept pre milovníkov pikantných jedál. Množstvo chilli korenia zvoľte podľa vlastnej chuti.

Ingrediencie:

  • 70 g semolinovej tarhone
  • 80 g tofu
  • 1 avokádo
  • cherry paradajky
  • 10 g sezamových semienok
  • olivový olej
  • sójová omáčka
  • mleté chilli papričky
  • mleté čierne korenie

Postup:

Tarhoňu pred varením osmažte na troške oleja do zlatista. Potom ju zalejte vodou a varte do mäkka. Tofu pokvapkané sójovou omáčkou a obalené v sezamových semienkach si opečte na panvici. K uvarenej tarhoni pridajte nakrájané cherry paradajky, podľa chuti mletú chilli papriku a pripravené tofu. Všetko dobre premiešajte a podávajte spolu s nakrájaným avokádom, ktoré sa k receptu úžasne hodí.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.