Jar v kuchyni: Najobľúbenejšie sezónne recepty
S príchodom jari by ste mali do svojich jedálničkov zaradiť recepty so sezónnym ovocím a zeleninou. Medzi tie patrí napríklad cibuľa, pór, špargľa, špenát, pažítka, petržlenová vňať, bazalka, reďkovka, zelený hrášok, medvedí cesnak a jahody.
Špargľa na masle s panenkou
Recept na ľahkú večeru s výživnou špargľou.
Ingrediencie:
- 6 ks špargle
- 2 vajcia
- 4 hrubšie plátky bravčovej panenky
- 3 – 4 pl masla
- štipka čierneho korenia
- štipka soli
Postup:
Do hrnca alebo panvice si vložte špargľu. Konce, približne 1/3 spodnej strany odrežte. Zalejte vodou tak, aby pokryla celú špargľu, pridajte 1 lyžicu masla a okoreňte soľou. Varte 6 až 7 minút. Vajcia si uvarte na mäkko, to znamená približne 3 minúty.
Medzitým si pripravte bravčovú panenku. Okoreňte ju čiernym korením, soľou a opečte ju na suchej panvici s nepriľnavým povrchom alebo na panvici na grilovanie. Opekajte približne 3 minúty z každej strany. Hotovú bravčovú panenku položte na tanier a zalejte ju rozpusteným maslom. Pridajte špargľu, ktorú rovnako zalejte rozpusteným maslom a na záver ešte vajce uvarené na mäkko.
Rýchla jogurtová cesnačka
Cesnak má blahodárne účinky na naše zdravie. Veľmi obľúbený je aj medvedí cesnak, ktorý má svoju sezónu práve v jari.
Ingrediencie:
- 2 zemiaky
- 10 strúčikov cesnaku
- ½ kocky zeleninového bujónu
- mletá červená paprika
- biely jogurt
- olej
- voda
- soľ
Postup:
Na oleji speňte roztlačený cesnak spolu s mletou červenou paprikou. Po chvíli pridajte na kocky nakrájané zemiaky, zeleninový bujón, soľ a všetko zalejte vodou. Keď začne vrieť, po lyžičkách primiešajte biely jogurt a varte, kým budú zemiaky mäkké.
Studený cestovinový šalát
Jednoduchý recept na chutný cestovinový šalát s domácim dressingom.
Ingrediencie:
- 250 g celozrnných cestovín
- 190 g sušených paradajok v oleji
- 3 pl čiernych olív
- ½ šalátovej uhorky
- 150 g feta syra
- 50 g čerstvého polníčka
- 3 strúčiky cesnaku
- 200 g kyslej smotany
- olivový olej
- štipka soli
- štipka čierneho korenia
Postup:
Cestoviny uvarte podľa návodu na obale. Medzitým si na panvici opečte nahrubo nakrájaný cesnak. Opečený cesnak vložte do kuchynského mixéra a pridajte k nemu kyslú smotanu, 2 lyžice oleja zo sušených paradajok, štipku soli, štipku čierneho korenia a všetko poriadne zmixujte. Uvarené cestoviny vložte do misky, pokvapkajte olivovým olejom, pridajte nadrobno nakrájané sušené paradajky, na kocky nakrájanú uhorku, čierne olivy a rukami rozdrobený syr feta. Pred podávaním ešte primiešajte šalát polníček a polejte pripraveným dressingom.
Cviklový šalát
Cvikla je často využívaná pri jarnej detoxikácií. Vďaka živinám, ktoré obsahuje, pomáha čistiť organizmus a taktiež pomáha chudnúť.
Ingrediencie:
- 4 červené repy
- 1 pomaranč
- 1/2 citróna
- 2 jablká
- 1 mrkva
- vlašské orechy
- sezamové semienka
- med
- štipka soli
Postup:
Červenú repu uvarte a nakrájajte na menšie kocky. Mrkvu nastrúhajte na hrubšie rezance a jablká nakrájajte na kocky. Všetko vložte do misky. Pridajte šťavu z pomaranča, šťavu z citróna a ochuťte soľou a medom. Všetko spolu premiešajte a nechajte odležať v chladničke. Pred podávaním posypte vlašskými orechami a sezamovými semienkami.
Tvarohová bábovka s banánmi
Fit recept na bábovku z tvarohovo-banánového cesta.
Ingrediencie:
- 250 g mäkkého tvarohu
- 250 g hrudkovitého tvarohu
- 2 banány
- 5 vajec
- 5 pl medu
- hrozienka podľa chuti
- čerešne podľa chuti
- višne podľa chuti
Postup:
Banány roztlačte vidličkou a zmiešajte spolu s tvarohom. Pridajte ostatné suroviny a všetko dobre premiešajte. Cesto vylejte do formy na bábovku. Pečte 35 až 40 minút pri 170 stupňoch. Po upečení nechajte vychladnúť aspoň 15 minút a potom ju vyklopte z formy a môžete podávať.