Jar v kuchyni: Najobľúbenejšie sezónne recepty

S príchodom jari by ste mali do svojich jedálničkov zaradiť recepty so sezónnym ovocím a zeleninou. Medzi tie patrí napríklad cibuľa, pór, špargľa, špenát, pažítka, petržlenová vňať, bazalka, reďkovka, zelený hrášok, medvedí cesnak a jahody.

Špargľa na masle s panenkou

Recept na ľahkú večeru s výživnou špargľou.

Ingrediencie:

  • 6  ks špargle
  • 2 vajcia
  • 4 hrubšie plátky bravčovej panenky
  • 3 – 4 pl masla
  • štipka čierneho korenia
  • štipka soli

Postup:

Do hrnca alebo panvice si vložte špargľu. Konce, približne 1/3 spodnej strany odrežte. Zalejte vodou tak, aby pokryla celú špargľu, pridajte 1 lyžicu masla a okoreňte soľou. Varte 6 až 7 minút. Vajcia si uvarte na mäkko, to znamená približne 3 minúty.

Medzitým si pripravte bravčovú panenku. Okoreňte ju čiernym korením, soľou a opečte ju na suchej panvici s nepriľnavým povrchom alebo na panvici na grilovanie. Opekajte približne 3 minúty z každej strany. Hotovú bravčovú panenku položte na tanier a zalejte ju rozpusteným maslom. Pridajte špargľu, ktorú rovnako zalejte rozpusteným maslom a na záver ešte vajce uvarené na mäkko.

Rýchla jogurtová cesnačka

Cesnak má blahodárne účinky na naše zdravie. Veľmi obľúbený je aj medvedí cesnak, ktorý má svoju sezónu práve v jari. 

Ingrediencie:

  • 2 zemiaky
  • 10 strúčikov cesnaku
  • ½ kocky zeleninového bujónu
  • mletá červená paprika
  • biely jogurt
  • olej
  • voda
  • soľ

Postup:

Na oleji speňte roztlačený cesnak spolu s mletou červenou paprikou. Po chvíli pridajte na kocky nakrájané zemiaky, zeleninový bujón, soľ a všetko zalejte vodou. Keď začne vrieť, po lyžičkách primiešajte biely jogurt a varte, kým budú zemiaky mäkké. 

Studený cestovinový šalát

Jednoduchý recept na chutný cestovinový šalát s domácim dressingom.

Ingrediencie:

  • 250 g celozrnných cestovín
  • 190 g sušených paradajok v oleji
  • 3 pl čiernych olív
  • ½ šalátovej uhorky
  • 150 g feta syra
  • 50 g čerstvého polníčka
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 200 g kyslej smotany
  • olivový olej
  • štipka soli
  • štipka čierneho korenia

Postup:

Cestoviny uvarte podľa návodu na obale. Medzitým si na panvici opečte nahrubo nakrájaný cesnak. Opečený cesnak vložte do kuchynského mixéra a pridajte k nemu kyslú smotanu, 2 lyžice oleja zo sušených paradajok, štipku soli, štipku čierneho korenia a všetko poriadne zmixujte. Uvarené cestoviny vložte do misky, pokvapkajte olivovým olejom, pridajte nadrobno nakrájané sušené paradajky, na kocky nakrájanú uhorku, čierne olivy a rukami rozdrobený syr feta. Pred podávaním ešte primiešajte šalát polníček a polejte pripraveným dressingom. 

Cviklový šalát

Cvikla je často využívaná pri jarnej detoxikácií. Vďaka živinám, ktoré obsahuje, pomáha čistiť organizmus a taktiež pomáha chudnúť.

Ingrediencie:

  • 4 červené repy
  • 1 pomaranč
  • 1/2 citróna
  • 2 jablká
  • 1 mrkva
  • vlašské orechy
  • sezamové semienka
  • med
  • štipka soli

Postup:

Červenú repu uvarte a nakrájajte na menšie kocky. Mrkvu nastrúhajte na hrubšie rezance a jablká nakrájajte na kocky. Všetko vložte do misky. Pridajte šťavu z pomaranča, šťavu z citróna a ochuťte soľou a medom. Všetko spolu premiešajte a nechajte odležať v chladničke. Pred podávaním posypte vlašskými orechami a sezamovými semienkami.

Tvarohová bábovka s banánmi

Fit recept na bábovku z tvarohovo-banánového cesta.

Ingrediencie:

  • 250 g mäkkého tvarohu
  • 250 g hrudkovitého tvarohu
  • 2 banány
  • 5 vajec
  • 5 pl medu
  • hrozienka podľa chuti
  • čerešne podľa chuti
  • višne podľa chuti

Postup:

Banány roztlačte vidličkou a zmiešajte spolu s tvarohom. Pridajte ostatné suroviny a všetko dobre premiešajte. Cesto vylejte do formy na bábovku. Pečte 35 až 40 minút pri 170 stupňoch. Po upečení nechajte vychladnúť aspoň 15 minút a potom ju vyklopte z formy a môžete podávať.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.