Tatarák: Ako pripraviť dokonalý tatarák pre mäsožravcov aj vegetariánov?

Tatársky biftek je pokrm pripravený zo surového hovädzieho mäsa. Okrem mäsa sa ale môže pripraviť aj v rôznych iných variáciách, či už s mäsom alebo bez.

Pri tataráku ale často nastáva otázka jeho zdravotného rizika, keďže ide o surové mäso. Mnohých ľudí láka práve táto jeho špecifická chuť, ktorá však nie je úplne bez rizika. Keďže ale predávané mäso podlieha starostlivým veterinárnym kontrolám, závažné nákazy z konzumovania obľúbeného tataráku sú veľmi zriedkavé. Pozor si ale dávajte na mäso neznámeho pôvodu a to najmä v reštauráciách, kde nemáte istotu odkiaľ mäso pochádza. Správna reštaurácia by mala byť dôveryhodná úrovňou svojej hygieny hneď na prvý pohľad.

Tatarák z hovädzieho mäsa

Rýchly recept na klasický tatarák, ako ho všetci poznáte.

Ingrediencie:

  • 600 g hovädzej sviečkovice
  • 4 ks vaječného žĺtku
  • čierne korenie
  • soľ
  • 1 pl worčestrovej omáčky
  • 1 pl horčice
  • 1 pl kečupu
  • celozrnný chlieb
  • trocha oleja
  • 4 strúčiky cesnaku

Postup:

Mäso umyte, osušte a ostrým nožom naškriabte do misky. Mokrými rukami z mäsa vytvarujte štyri bochníky a rozložte ich na tanier. Urobte do nich jamku, do ktorej uložte žĺtok.

Cibuľu nakrájajte najemno a pridajte ju na tanier k mäsu spolu s horčicou a kečupom, ktorými si podávaný tatarák ochutíte. Chlieb nakrájaný na plátky opražte na troške oleja a podávajte ho potretý cesnakom a tatarákom.

Lososový tatarák

Chutný tatarák si môžete pripraviť z čerstvého alebo aj údeného lososa. Inšpirujte sa aj ďalšími receptami z lososa.

Ingrediencie:

  • 200 g čerstvého lososa
  • 1 pl čerstvého kôpru
  • 1 šalotka
  • 1 pl olivového oleja
  • citrónová šťava
  • čierne korenie
  • soľ

Postup:

Lososa, kôpor a šalotku si nakrájajte na drobné kúsky a vložte do misky. Pokvapkajte citrónovou šťavou, osoľte, okoreňte čiernym korením a pridajte olivový olej. Dôkladne premiešajte a hotovo.

Lososový tatarák môžete servírovať aj s kúskom opečenej celozrnnej bagety.

Sójový tatarák

Sójový tatarák je zaujímavou vegánskou obmenou klasického hovädzieho tataráku.

Ingrediencie:

  • 100 ml sójového granulátu
  • 1 ks cibule
  • vegeta
  • kari korenie
  • 1 pl mletej červenej papriky
  • 1 kl mletého čierneho korenia
  • 1 pl horčice
  • 2 pl kečupu
  • soľ
  • celozrnné pečivo

Postup:

Sójový granulát varte približne 15 minút spolu so soľou, kari korením a vegetou. Po uvarení nechajte vychladnúť a vytlačte prebytočnú vodu. Ku granulátu pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, korenie, kečup a horčicu. Dobre premiešajte a podávajte na kúsku celozrnného pečiva.

Vegánsky tatarák z cukety

Medzi recepty z cukety si môžete pridať aj tento rýchly a chutný pokrm. Podávať ho môžete s celozrnným pečivom alebo aj k zemiakom.

Ingrediencie:

  • 1 cuketa
  • 1 cibuľa
  • 1 lyžica rastlinného oleja
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 1 lyžička mletej červenej papriky
  • 1 lyžica horčice
  • štipka chilli
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • čierne korenie
  • soľ

Postup:

Cuketu si nastrúhajte na hrubo a vytlačte z nej šťavu. Na oleji si orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Do hrnca si dajte cuketu a duste približne 5 minút na najnižšom plameni. Ochuťte sójovou omáčkou, pretlakom, horčicou, chilli, korením a orestovanou cibuľou a cesnakom.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.