Ovocné knedle: Najjednoduchšie a najlepšie recepty

Knedle sú typickým pokrmom pre slovenskú a českú kuchyňu. Môžu sa pripraviť na slano, ako príloha k mäsu či kapuste alebo aj plnené. Druhým variantom je ich príprava na sladko. V tomto prípade sa väčšinou využíva kombinácia s čerstvým ovocím alebo aj tvarohom. Vyskúšajte si tieto jednoduché recepty so zdravými ingredienciami, ktorými určite potešíte rodinu.

Ovocné knedle z tvarohového cesta

Recept na zdravé ovocné knedle z celozrnnej múky a ovsených vločiek. Ako náplň môžete použiť jahody, slivky alebo napríklad marhule. Používajte radšej čerstvé ovocie, mrazené by mohlo cesto veľmi zvlhčiť.

Ingrediencie:

  • 250 g odtučneného mäkkého tvarohu
  • 1-2 hrnčeky celozrnnej špaldovej múky
  • 0,5 hrnčeka ovsených vločiek
  • 1 vajce
  • 1 lyžička sirupu agáve
  • štipka soli
  • čerstvé ovocie podľa chuti

Postup:

Najprv si pripravte ovocie. Umyte ho, nakrájajte a nechajte odkvapkať prebytočnú vodu. Ďalej si do hrnca dajte variť vodu aby vrela a mohli ste do nej rovno hádzať pripravené knedle.

Do misky na cesto si dajte odtučnený mäkký tvaroh, vajce, štipku soli a lyžičku agáve. Všetko vymiešajte dohladka. Potom pridajte ovsené vločky a postupne špaldovú múku. Malo by vám vzniknúť mierne lepkavé cesto, ktoré sa bude dať ručne spracovať. Ak by náhodou cesto nelepilo, pridajte trocha vody.

Pokračujte plnením knedlí. Zoberte si kúsok cesta a rukami z neho vytvarujte placku, doprostred vložte kúsky ovocia a jemne cesto vytvarujte tak, aby ste vytvorili pekný guľatý tvar. Takto pripravené knedle vhoďte do vriacej vody s kvapkou rastlinného oleja. Varte cca 10 minút. Hotové knedle vám vyplávajú na povrch.

Pre sladšiu chuť podávajte knedle pokvapkané agávovým sirupom a posypané škoricou.

Kysnuté ovocné knedle z celozrnnej múky

Ingrediencie:

  • 500 g celozrnnej pšeničnej múky
  • 5 lyžíc slnečnicového oleja
  • 300 ml vody
  • 1 lyžica medu
  • 1 ks droždia
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • ovocie podľa chuti

Postup:

V miske si zmiešajte múku, soľ, droždie, olej, med, vajce a štipku soli. Vodu najprv ohrejte, aby bola vlažná až potom ju pridajte do misky. Zo zmesi vypracujte vláčne nelepivé cesto. Cesto nechajte pod utierkou kysnúť cca 20 minút. Medzitým si pripravte ovocie na plnenie podľa chuti. Očistite si ho a nakrájajte.

Vykysnuté cesto si rozdeľte na 4 časti, z ktorých jemne vytvorte valčeky. Z nich potom opatrne rukami spolu s múkou vytvorte placku do ktorej zabalíte ovocie. Trocha pováľajte v múke a nechajte opäť kysnúť v teple. Potom knedle vložte do vriacej osolenej vody a nechajte variť približne 8 minút.

Ako zálievku môžete použiť zmes rozmixovaných slnečnicových a sezamových semienok a tiež ich poliať sójovou smotanou.

Rýchle tvarohové ovocné knedle

Na prípravu tohto rýchleho receptu, vám budú stačiť len 4 ingrediencie.

Ingrediencie:

  • 250 g tučného tvarohu
  • 100 g jemnej pšeničnej krupice
  • čerstvé jahody
  • štipka soli

Postup:

Z tvarohu a krupice vypracujte hladké cesto, potom ho nechajte aspoň 15 minút odležať. Medzitým si umyte jahody ale nekrájajte ich. Každú jahodu obaľte v pripravenom ceste a hoďte do vriacej vody. Varte približne 2 minúty, kým knedle vyplávajú na povrch. Hotové knedle môžete pre dosladenie poliať napríklad javorovým sirupom.

Kokosové knedle so slivkami

Ingrediencie:

Cesto

  • 250 g tučného tvarohu
  • 2 lyžice strúhaného kokosu
  • 2 vajcia
  • 60 g rastlinného masla
  • 160 g špaldovej múky
  • štipka soli

Ovocná časť

  • 200 g sliviek (čerstvých alebo mrazených)
  • lyžica kukuričného škrobu
  • javorový sirup

Postup:

Z tvarohu, kokosu, žĺtka, rozpusteného masla a múky vypracujte tuhšie cesto. Z bielka si vyšľahajte sneh a tiež ho opatrne zamiešajte do cesta. Rukami si z cesta vytvarujte guličky, ktoré dajte variť do vriacej vody na cca 4 minúty. Hotové knedle vám vyplávajú na povrch.

Ovocie si uvarte so škrobom a sirupom na omáčku. Polejte ňou hotové kokosové knedle.

© COPYRIGHT 2025 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.