Baklažán: Najlepšie recepty

Baklažán obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok a preto je vhodné ho zaradiť do vášho pestrého jedálnička. Okrem toho si ho môžete vypestovať aj sami na vašej záhrade. Plody ľuľka baklažánového za zbierajú od polovice augusta až do začiatku mrazov.

Účinky na zdravie

Baklažán je bohatým zdrojom vlákniny, tá podporuje trávenie a taktiež chudnutie. Okrem nej plody baklažánu obsahujú silné prírodne antioxidanty, vitamíny skupiny B a minerálne látky ako napríklad železo a draslík.

Konzumácia baklažánu účinkuje ako prevencia proti rakovine. Okrem toho je baklažán vynikajúcim pomocníkom pri problémoch s močovými cestami, srdcom a kardiovaskulárnym systémom. Jesť by ste ho mali aj keď trpíte vysokým tlakom či cukrovkou.

Príprava baklažánu

Baklažán nikdy nekonzumujte surový! Obsahuje totiž solanín, ktorý je pre ľudský organizmus jedovatý. Pri tepelnej úprave sa však rozkladá.

Baklažán je vhodné konzumovať spolu so šupkou, tá obsahuje najviac prospešných látok. Pred tepelnou úpravou je dobré ho nechať chvíľu vypotiť, tým sa stratí všetka jeho nepríjemná horkosť.

Recepty

Baklažán neobsahuje skoro žiaden tuk a má nízky obsah kalórií, naopak obsahuje množstvo vlákniny a preto je ho dobré zaradiť do jedálnička na chudnutie. Je pritom jedno či si pripravíte grilovaný, pečený alebo plnený baklažán. Vyhýbať by ste sa mali iba jeho vyprážaniu, ktoré je najmenej zdravé a baklažán pri ňom stráca najviac prospešných látok. Inšpirujte sa našimi receptami na zapečený či grilovaný baklažán.

Zapečený baklažán s mletým mäsom

Recept na chutný a výdatný obed.

Ingrediencie:

  • 1 baklažán
  • 250 g mletého mäsa
  • 50 g tvrdého syra
  • 1 vajce
  • 2 paradajky
  • 1 čl mletej rasce
  • 1 strúčik cesnaku
  • štipka soli
  • štipka čierneho korenia

Postup:

Baklažán umyte, odkrojte stopku a rozrežte ho pozdĺžne na polovicu. Vydlabte dužinu a šupku posoľte. Mleté mäso zmiešajte s dužinou, nadrobno nakrájanou cibuľou, prelisovaným cesnakom, nakrájanými paradajkami a vajcom. Pripravenú zmes okoreňte soľou a čiernym korením. Šupky naplňte zmesou a navrch posypte nastrúhaným syrom. Podlejte baklažán vodou a vložte do rúry. Pečte pri 200 °C približne 30 až 40 minút.

Grilovaný baklažán v paradajkovej omáčke

Vynikajúci recept na zdravú grilovačku. Grilovaný baklažán v paradajkovej omáčke podávajte s varenými zemiakmi.

Ingrediencie:

  • 3 ks baklažánu
  • 400 g lúpaných paradajok (1 konzerva)
  • 250 g syra (môžete zmiešať viac druhov)
  • 1 čl sušenej bazalky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 čl trstinového cukru
  • štipka soli
  • 1 čl olivového oleja

Postup:

Baklažány umyte a nakrájajte pozdĺžne na hrúbku cca 3 mm. Poukladajte vedľa seba na plech vymastený olivovým olejom a jemne osoľte. Dajte do rúry pod gril a pečte pri 200 °C približne 20 minút.

Medzitým si pripravte paradajkovú omáčku. Lúpané paradajky dajte do misky a primiešajte k ním sušenú bazalku, cukor, soľ a pretlačené strúčiky cesnaku. Keď je baklažán ugrilovaný, na každý plátok položte syr. Baklažán spolu so syrom zrolujte a takto ich vedľa seba naukladajte do zapekacej misy. Zalejte pripravenou omáčkou a dajte piecť na 180 °C ďalších 20 minút. 

Baklažánovo- cuketové ratatoille

Jednoduchý recept na francúzsku pochúťku zo zdravej zeleniny. Inšpirujte sa aj inými receptami z cukety.

Ingrediencie:

  • 1 baklažán
  • 1 cuketa
  • 2 červené cibule
  • 2 papriky
  • 3 paradajky
  • 3 vňate jarnej cibuľky
  • 5 strúčikov cesnaku
  • olivový olej
  • hrsť tymianu
  • 3 stopky rozmarínu
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:

Paradajky sparte, aby sa vám ľahšie lúpali. Olúpané ich nakrájajte nadrobno a premiešajte s nakrájanou jarnou cibuľkou. Zmiešané ich okoreňte čiernym korením, osoľte a pridajte 3 lyžice olivového oleja. Túto paradajkovú zmes nalejte na spodok zapekacej misy.

Baklažán a cuketu nakrájajte na tenké kolieska. Cibuľu a cesnak na tenké plátky a papriku na prúžky. Všetku zeleninu naukladajte striedavo na paradajkový základ. Osoľte, posypte tymianom, rozmarínom, pokvapkajte olivovým olejom a zakryte alobalom. Pečte pri 180 °C 40 minút, potom zeleninu odkryte a dopečte pri 160 °C ďalších 15 minút.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.