Kura na paprike: Poctivá klasika trochu inak
Kuracie mäso patrí ku klasicky používaným potravinám. Tieto jednoduché postupy na spracovanie kuracieho mäsa, navyše s vynikajúcou omáčkou, je vhodné zaradiť do vášho pestrého jedálnička. Kuracie mäso je najchudší druh mäsa s vysokým obsahom bielkovín. Vynikajúco sa hodí ako hlavný chod na víkendový obed s rodinou. Jeho konzumáciu určite neoľutujete!
Kura na paprike s pohánkovými haluškami
Kura na paprike môžete podávať s ryžou alebo cestovinami, no k tejto tradičnej pochúťke určite neodmysliteľne patria halušky. Prinášame vám recept so zdravými pohánkovými haluškami.
Ingrediencie
- 300 g kuracích pŕs
- 1 cibuľa
- 1 PL mletej papriky
- 1 ČL kokosového oleja
- soľ
- čierne korenie
- 300 g pohánkovej múky
- 200 ml vody
Postup
Cibuľu nakrájajte nadrobno a v hlbšom hrnci zľahka opražte do sklovita. K opraženej cibuli pridajte nadrobno nakrájané kuracie prsia a okoreňte ich mletou paprikou, morskou soľou a čiernym korením. Podlejte trochou vody a za občasného miešania varte 20-30 minút.
Medzitým si pripravte halušky. V miske zmiešajte pohánkovú múku, vodu a soľ. Vzniknuté cesto nahádže pomocou haluškovača do vriacej vody a varte, kým halušky vyplávajú navrch, cca 6-8 minút. Halušky nakoniec preceďte a podávajte navrch hotového kuracieho mäsa.
Kuracie prsia na paprike s bagetou
Kuracie prsia na paprike môžete podávať so zeleným šalátom a celozrnnou bagetou, týmto spôsobom urobíte z tradičného receptu zdravšiu modernú verziu.
Ingrediencie
- 400 g kuracích pŕs
- 3 špicaté papriky
- 2 paradajky
- 2 zelené cibuľky
- 200 ml smotany na varenie
- soľ
- čierne korenie
- červená paprika sladká
- 1 PL cukor
- 1 bujón
- paradajkový pretlak
- olivový olej
Postup
Kuracie prsia umyte, osušte a okoreňte soľou, červenou paprikou a čiernym korením. Zatiaľ ich položte na vymastený plech. Na panvici opražte nakrájanú zelenú cibuľku a papriku. Pridajte k nim cukor a pražte, kým paprika pustí šťavu. Potom pridajte ošúpané a nakrájané paradajky, paradajkový pretlak a kocku bujónu. Všetko duste cca 3 minúty a podlejte smotanou na varenie. Pripravenou zmesou zalejte mäso na plechu a pečte pri 180 °C približne 25 minút.
Kuracie stehná na paprike bez smotany
Kuracie stehná na paprike bez smotany môžete podávať napríklad s opekanými zemiakmi alebo ryžou. Podľa chuti môžete zameniť papriku sladkú za papriku pálivú. Ak ale tento recept pripravujete pre deti, pálivú papriku určite vynechajte.
Ingrediencie
- kuracie stehná
- hladkú múku
- cibuľu
- mletú papriku
- čierne korenie
- soľ
- olej
Postup
Kuracie stehná umyte, vykostite a odstráňte z nich kožu. Kosti a kože môžete využiť napríklad na uvarenie polievky, stačí k nim pridať zeleninu a vodu. V tomto recepte ich ale potrebovať nebudete. V miske zmiešajte hladkú múku, soľ, čierne korenie a papriku. V tejto pripravenej zmesi obaľte kuracie stehná. Na panvici obalené kuracie stehná prudko opečte a odložte na tanier. Na rovnakej panvici si potom orestujte nakrájanú cibuľu a podlejte ju trochou vody. Na opečenú cibuľu položte pripravené kuracie stehná, prikryte ju pokrievkou a dajte do rúry. Pečte pri 150 °C cca 15 minút. Nakoniec plátky mäsa pokvapkajte výpekom a pečte ešte 5 minút pri 200 °C, tým bude vrchná strana kurčaťa chrumkavá.
Trhané kura na paprike
K tomuto receptu sa skvelo hodí knedľa, ktorú môžete jednoducho nahradiť jej zdravším variantom a to celozrnnou špaldovou knedľou, jej chuť je skutočne výborná.
Ingrediencie
- 2 kuracie prsia
- 1 lyžica mletej sladkej papriky
- 2 lyžica instantnej zápražky
- 700 l zeleninového vývaru
- 100 ml smotany na varenie
- 3 lyžice oleja
- soľ
Postup
V hrnci opražte nakrájanú cibuľu, pridajte umyté kuracie prsia, okoreňte, pridajte zeleninový vývar a priklopené nechajte variť cca 30 minút. Potom mäso vyberte z omáčky a pomocou vidličiek natrhajte na prúžky. Medzitým si omáčku tyčovým mixérom zmixujte dohladka a pridajte k nej smotanu a natrhané mäso. Podľa chuti zahustite instantnou zápražkou.
Cestoviny a kura na paprike
Jednoduchý recept na cestoviny s kuracím mäsom na paprike. Namiesto sójovej smotany samozrejme môžete použiť aj tú obyčajnú, je to len na vás.
Ingrediencie
- 4-5 kuracích stehien
- 2 cibule
- 250 ml sójovej smotany
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 PL mletej červenej papriky
- soľ
- olej
- 1 PL múky
- 250 g celozrnných cestovín
Postup
Na oleji si osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte umyté kuracie stehná. Chvíľu vyprážajte a zasypte paprikou. Potom zalejte vývarom a za občasného miešania varte približne 45 minút. Po uvarení stehná vytiahnite a oberte od kosti. Vykostené a nakrájané mäso vložte späť do vývaru a pridajte k nemu smotanu a lyžicu múky. Zamiešajte a varte ešte cca 5 minút. Nakoniec k mäsu primiešajte vopred uvarené cestoviny a môžete podávať.
Vegánske „kura“ na paprike
Vegánske „kura“ na paprike je v skutočnosti cícer na paprike, ide o veľmi sýty a chutný recept, ktorý je obmenou tradičného klasického pokrmu. Cícer je navyše veľmi zdravý a výživný, preto tento recept nie je určený len pre vegetariánov a vegánov. Podávať ho môžete napríklad s ryžou.
Ingredience
- 600 g cíceru
- 2 väčšie cibule
- 2 ks póru
- 250 ml sójovej smotany
- ½ l zeleninového vývaru
- 2 pl sladkej papriky
- olivový olej
- soľ
- čierne korenie
Postup
Ak chcete na prípravu použiť sušený cícer, nechajte ho najlepšie cez noc namočený vo vode a následne ho uvarte do mäkka. Ak ste si kúpili cícer v konzerve, namočenie nebude potrebné.
Cibuľu nakrájajte na drobno, osmažte ju na olivovom oleji a po chvíli k nej pridajte červenú papriku. Následne pridajte zeleninový vývar a nechajte variť, kým cibuľa zmäkne. Keď zmäkne pridajte 1/3 cíceru spolu s tekutinou a rozmixujte, táto zmes slúži na zahustenie. Do rozmixovanej zmesi pridajte zvyšný cícer, pór nakrájaný na prúžky a nechajte variť. Nakoniec pridajte sójovú smotanu, okoreňte soľou, čiernym korením a nechajte ešte chvíľu povariť.