Báječné recepty: Papriky ako ich nepoznáte

Paprika je významným zdrojom kyseliny listovej, ktorá pomáha pri tvorbe červených krviniek. Okrem toho je veľmi dôležitá pre tehotné ženy, ktorým táto látka pomáha predchádzať vrodeným chybám u bábätiek. Ďalej sa v paprike nachádza vitamín typu A, ktorý pomáha zlepšovať náš zrak a taktiež vitamín C,  ktorý je potrebný pre správne fungovanie imunitného systému. Ďalšou významnou látkou je aj vláknina, ktorá pomáha s trávením či vysokým cholesterolom.

Za najzdravšiu sa považuje paprika červená, ktorá ako jediná z paprík obsahuje látku rutín. Táto látka je známa tým, že chráni cievy v ľudskom tele. Okrem toho má červená paprika preukázateľne najviac živín. Ako červenú tak aj ostatné druhy paprík môžeme zaradiť k predstaviteľom zdravej stravy.

Pestovanie papriky

Paprika je teplomilná rastlina a aj keď nie je náročná na pestovanie vyžaduje si určité pravidlá. S vysádzaním paprík doma by ste mali začať najneskôr do prvej polovice mája, dôležité je aj hnojenie a správna závlaha.

Existujú rôzne druhy papriky, ktoré môžete pestovať. Líšia sa rôznorodými farbami, tvarmi a samozrejme aj chuťou. Známe sú klasické sladkasté papriky no tiež napríklad chilli papriky či baranie rohy. Všetky majú široké využitie v kuchyni a určite by mali byť zaradené do vášho pestrého jedálnička.

Recepty

Pripravili sme si pre vás zopár jednoduchých receptov, ktorými môžete ohúriť hostí či potešiť vašu rodinu.

Zapekané plnené papriky

Klasický recept na plnené papriky sa zväčša pripravuje s mletým mäsom. Pripravili sme si pre vás chutnú a zdravšiu verziu tohto známeho receptu.

Čo budete potrebovať:

  • 2 biele papriky
  • ½ červenej papriky
  • ½ baklažánu
  • 1/3 hrnčeka pšena
  • 1 hrnček kozieho syra
  • hrsť petržlenovej vňate
  • 1 pl parmezánu
  • soľ
  • čierne korenie
  • 3 pl olivového oleja

Postup:

Biele papriky si očistite, vyberte z nich jadierka, natrite ich olivovým olejom a dajte piecť pri 200 °C na cca 15 minút. Medzitým na olivovom oleji orestujte na kocky nakrájanú červenú papriku a baklažán. Okoreňte ich soľou a čiernym korením. Po orestovaní primiešajte petržlenovú vňať, pšeno uvarené podľa návodu a nakrájaný kozí syr. Upečené papriky vyberte a naplňte ich zmesou. Na každú naplnenú papriku položte 2 kolieska baklažánu a posypte ju parmezánom. Plnené papriky dajte zapiecť do rúry na približne 5 minút a môžete podávať.

Šalát z grilovaných paprík

Šalát môžete podávať napríklad ako zdravú večeru.

Čo budete potrebovať:

  • 3 ks papriky
  • hrsť rukoly
  • 50 g syr feta
  • čerstvú mätu
  • petržlenovú vňať
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej
  • balzamikový ocot

Postup:

Celé papriky položte na gril a nechajte opiecť zo všetkých strán. Potom ich nechajte trocha vychladnúť, ošúpte a odstráňte z nich jadierka. Očistené papriky nakrájajte do misky, pridajte mätu, petržlenovú vňať a rukolu. Premiešajte a podľa chuti okoreňte soľou, čiernym korením, olivovým olejom a balzamikovým octom. Na záver navrch pridajte rozdrobený syr feta.

Zavárané chilli papričky

Recept na zavárané chilli papričky pre milovníkov štipľavých pochúťok. Môžete ich podávať napríklad k mäsu, do šalátov a ako vás len napadne.

Čo budete potrebovať:

  • 500 g chilli papričiek (čím sú červenšie, tým sú štipľavejšie)
  • 1 cibuľu
  • 15 strúčikov cesnaku
  • čierne korenie
  • olivový olej

Nálev: 750 ml vody, 250 ml octu, 20 g soli, 60 g cukru

Postup:

Cibuľu si nakrájajte a opražte na oleji. Po chvíli k nej pridajte nakrájané chilli papričky a posypte trochou čierneho korenia. Pridajte celé strúčiky cesnaku. Ak začnete cítiť špecifickú arómu je čas zmes odstaviť a naplniť ňou pripravené poháre na zaváranie. Ingrediencie na nálev zmiešajte a uvarte. Naplnené poháre zalievajte ešte teplým nálevom. Sterilizujte pri 80 °C cca 20 minút, potom nechajte vychladnúť obrátené viečkom dole.

Plnená paprika na studeno

Jednoduchý recept, ktorý môžete využiť napríklad na obložené misy pre hostí.

Čo budete potrebovať:

  • 4 čerstvé papriky
  • 150 g syru niva
  • 150 g šunky
  • 125 g maslo
  • 3 vajcia (uvarené na tvrdo)

Postup:

Očistite si papriky a vyberte z nich jadierka. V miske si zmiešajte nivu, maslo, nastrúhané vajce a šunku nakrájanú na malé kocky. Zmesou naplňte papriky a nechajte pár hodín stuhnúť v chladničke. Po stuhnutí môžete nakrájať na kolieska a podávať.

Papriková nátierka

Rýchla papriková nátierka, ktorá zachutí celej rodine.

Čo budete potrebovať:

  • 250 g čerstvej papriky
  • 80 g cibule
  • 120 g ochutenej majonézy
  • 1 lyžica bieleho jogurtu

Postup:

Papriky si umyte a odstráňte z nich jadierka. Nastrúhajte ich na strúhadle alebo pomeľte na mlynčeku na mäso. Pripravené paradajky zmiešajte s ostatnými ingredienciami a nátierka je hotová. Podávajte na celozrnnom chlebe.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.