Kyslá kapusta: recepty na elixír zdravia

čerstvá biela kapusta v záhone. Hlávky bielej kapusty. Kyslá kapusta recept.

Kyslá kapusta je zdravá, dostupná a nesmierne zdravá potravina, ktorá je už stáročia populárna po celom svete. Predpokladá sa, že kvasená, alebo kyslá kapusta pochádza z Číny. Odhaduje sa, že pôvodná receptúra je stará približne 2000 rokov a do Európy ju priviezla Džingischánova armáda z Ázie. Dnes je kyslá kapusta populárna predovšetkým v strednej a východnej Európe, ako aj v niektorých častiach Ázie a Severnej Ameriky.

Klasická kyslá kapusta sa tradične vyrába tak, že sa kapusta nakrája na tenké prúžky, pridá sa soľ a potom sa nechá niekoľko dní alebo týždňov kvasiť vo vlastnej šťave. Proces fermentácie dodáva kyslej kapuste charakteristickú pikantnú chuť a chrumkavú textúru.

Kyslá kapusta účinky

Kyslá kapusta sa po stáročia používa na kulinárske aj liečebné účely. Bežne ju používali námorníci na prevenciu skorbutu počas dlhých námorných plavieb, keďže je bohatá na vitamín C. Kyslá kapusta patrí medzi potraviny s vysokým obsahom vlákniny a antioxidantov, vďaka čomu je skvelým doplnkom každej zdravej stravy. Fermentované potraviny sú vo všeobecnosti vyhľadávané pre svoje zdravotné benefity. Patrí medzi ne napríklad aj kefír, kombucha, alebo nakladaná zelenina. 

Celkovo je kyslá kapusta lahodné a výživné jedlo, ktoré si ľudia obľubujú už po stáročia. Kyslá kapusta účinky, zdravotné prínosy a jej všestrannosť z nej robia skvelý doplnok do každej kuchyne. Či už ste skúseným milovníkom kyslej kapusty, alebo ste v tejto oblasti nováčik, existuje množstvo receptov a variácií, ktoré môžete preskúmať.

Kyslá kapusta recepty

Okrem toho, že je kyslá kapusta chutným a zdravým doplnkom jedál, je aj neskutočne všestranná. Môže sa použiť ako korenie alebo príloha, pridávať do polievok a dusených jedál alebo dokonca použiť ako doplnok k sendvičom a párkom v rožku. Medzi obľúbené kyslá kapusta recepty patrí napríklad kapustnica recept, segedínsky guláš, koložvárska kapusta, dusená kyslá kapusta, kapustové halušky a mnohé ďalšie kyslá kapusta recepty.

1

Domáca nakladaná kyslá kapusta

Kyslá kapusta obsahuje len 17 kalórií v 100 g. Aktivuje funkciu tráviaceho systému, podporuje množenie tých správnych baktérií, ktoré urýchľujú trávenie a odvádzajú z tela škodlivé látky. Toto je recept na kyslú kapustu, ktorú budete mať po ruke celý rok. Bez špeciálnych pomôcok a zložitej výroby. Príprava takejto vitamínovej bomby je jednoduchšia, než si myslíte. Stačí si nachystať poháre na zaváranie.

Ingrediencie:

  • kapusta
  • rasca
  • soľ

Postup:

Kapustu rozštvrťte a odstráňte z nej hlúby. Nastrúhajte ju a vo veľkom hrnci ju zmiešajte so soľou a rascou. Nechajte 2-3 hodiny odstáť a potom ňou naplňte pripravené poháre na zaváranie.

Kapustu je potrebné čo najviac stlačiť, aby pustila šťavu a zároveň aby bolo v pohároch čo najmenej vzduchu. Nenapĺňajte ju ale až úplne dovrchu, pretože sa mierne zdvihne.

Zatvorte poháre viečkom alebo cez nich natiahnite fóliu a zaistite ju gumičkou. Uložte ich na tmavé miesto pri izbovej teplote a nechajte 7 až 10 dní kvasiť, potom ich môžete premiestniť do chladu. Keby bolo počas doby kvasenia v pohároch málo tekutiny, uvarte vodu so soľou v pomere 20 g soli na 1 liter vody a týmto roztokom po vychladnutí kapustu zalejte.

2

Dusená kyslá kapusta

Kyslá kapusta patrí medzi základné potraviny, ktoré by ste si mali dopriať každý deň. Navyše patrí medzi najlacnejšie potraviny a dokonca je vhodná aj pri keto diéte. Takto pripravenú dusenú kapustu môžete podávať ako prílohu, napríklad k mäsu.

Ingrediencie:

  • 1 cibuľa 
  • 400 g kyslej kapusty
  • ocot
  • cukor
  • soľ
  • rasca
  • mletá červená paprika

Postup:

Kyslú kapustu nakrájajte a ak je príliš kyslá, prepláchnite ju vlažnou vodou. Odkvapkanú kapustu vložte do hrnca, pridáme rascu, zalejeme horúcou vodou, priklopíme pokrievkou a varíme.

Medzitým si najemno nakrájame cibuľu. V hrnci rozpálime kvapku oleja, vysypeme na neho cibuľu a necháme speniť. Pridáme (podľa potreby) špaldovú múku a za stáleho miešania tak pripravíme svetlú zápražku.

K polomäkkej kapuste pridáme zápražku a dusíme do mäkka. Počas dusenia občas premiešame. Podľa chuti dusenú kapustu osladíme, osolíme a prikyslíme. Dusenú kyslú kapustu podávame ako prílohu.

3

Segedínsky guláš recept

Segedínsky guláš je tradičné maďarské jedlo obľúbené už stáročia. Je to bohatý a chutný guláš vyrobený z bravčového mäsa, lahodnej maďarskej sladkej červenej papriky a predovšetkým kvasenej kyslej kapusty. Predpokladá sa, že segedínsky guláš pochádza z mesta Szeged, ktoré sa nachádza v juhovýchodnom Maďarsku. Jedlo si rýchlo získalo obľubu a stalo sa základom maďarskej, ale aj slovenskej kuchyne.

Ingrediencie:

  • 1000 g bravčové pliecko
  • 1-2 cibule
  • 100 ml oleja 
  • 500 g kyslá kapusta 
  • 200 g smotana na varenie 
  • 200 g zemiaky
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 lyžica sladkej mletej červenej papriky

Postup:

Cibuľu nakrájajte na jemno a osmažte na oleji. Pridajte mäso nakrájané na kocky ako do guláša a smažte, kým sa mäso zatiahne a zmení farbu. Pridajte mletú červenú papriku, pretlak a soľ a za stáleho miešania orestujte. Zmes podlejte vodou a duste do polomäkka. Následne pridajte kyslú kapustu. Do zmesi nastrúhajte najemno zemiak. Ten by mal rozvariť zmes zahustiť. Segedínsky guláš môžete samozrejme zahustiť aj hladkou múkou, ale tento spôsob je jednoznačne zdravší. Duste a podlievajte až kým sú kapusta a mäso dostatočne mäkké. Na záver pridajte smotanu na varenie. Tá guláš ešte trochu zahustí a zjemní. Podávajte s parenou knedľou, najlepšie domácou.

4

Koložvárska kapusta recept

Vrstvená kapusta, tiež známa ako koložvárska kapusta alebo ,,Varza a la Cluj”, je tradičné rumunské jedlo vyrobené z vrstiev kyslej kapusty a mäsa, väčšinou bravčového. Jedlo je pomenované podľa mesta Kolozsvár (Cluj-Napoca), ktoré sa nachádza v regióne Transylvánia v Rumunsku. Koložvárska kapusta je výdatné a chutné jedlo, ktoré je obľúbené v celom Rumunsku aj mimo neho. Dá sa pripraviť aj vo vegetariánskej a vegánskej verzii, alebo zo zdravšej, takzvanej konjakovej ryže.

Ingrediencie:

  • 1,5 kg kyslá kapusta
  • 1 hrnček ryže
  • 600 g mleté bravčové mäso
  • 1 klobása
  • 2 cibule 
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 250 ml kyslej smotany
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • mleté čierne korenie
  • mletá červená paprika
  • soľ
  • olej

Postup:

Kapustu na oleji poduste tak, aby zmäkla. V druhom hrnci na oleji a nakrájanej cibuli popražte hrnček ryže a zalejte 1,5 hrnčekom vody a osoľte. Na veľkú hlbokú panvicu dáme olej a orestujte na ňom druhú pokrájanú cibuľu. Pridajte mleté mäso a chvíľu ho popražte. Pridajte soľ, čierne korenie, mletú červenú papriku, cesnak a duste, kým sa čo najviac vody vyparí. V miske zmiešajte kyslú a šľahačkovú smotanu.
Keď sú všetky komponenty hotové,nachystajte si zapekaciu misu a vymastite ju olejom. Na spodok dajte tretinu udusenej kyslej kapusty bez šťavy, na ňu polovicu orestovaného mäsa, ďalej polovicu pokrájanej klobásy, polovicu smotanovej zmesi, ryžu, druhú tretinu kapusty, druhú polovicu mäsa a klobásy a navrch zvyšnú kapustu. Do zvyšnej smotany zamiešajte čajovú lyžičku mletej papriky a vylejte na kapustu. Pečte 40 minút na 200 stupňov.

5

Hubová kapustnica recept

Kapustnica sa nehodí len na Štedrý večer a Silvestra. Sýte polievky zahrejú hocikedy počas dlhých zimných večerov. Navyše, kyslá kapusta obsahuje množstvo vitamínu C, ktorý posilní vašu imunitu. Hubová kapustnica zasýti, je príjemne kyslá a lesné huby jej dodajú nenapodobiteľnú chuť. A tí, ktorí si na jeseň nenazbierali vlastné lesné hríby je tu e-shop Grizly.sk, kde ich kúpite online a za výhodnú cenu.

Ingrediencie:

  • 1 kg kyslej kapusty
  • 1-2 hrnčeky sušených dubákov, alebo zmes lesných hríbov
  • soľ
  • rasca
  • 60 g masla
  • 2-3 lyžice hladkej múky
  • 250 ml smotany na varenie
  • mletá červená paprika

Postup:

Pripravte kapustu tak, že ju premyjete pod vodou (ak je veľmi kyslá), pokrájate, posolíte a dáte variť do hrnca s vodou. Množstvo vody zvolíte podľa toho, koľko polievky chcete a aká hustá by vzhľadom ku kilovému množstvu kapusty mala byť. Dubáky namočte do vody a keď trochu zmäknú, sceďte ich a opražte na časti masla. Následne ich celé aj s výpekom vylejte do kapusty a nechajte ďalej variť.

Keď kapusta a huby zmäknú, pripravte si zápražku. Na zvyšku masla opražte múku a rozmiešajte ju v troche vody. Zápražku pridajte do kapustnice. Nakoniec prilejte smotanu a nechajte zovrieť. Po krátkom prevarení môžete odstaviť a podávať.

Existuje veľa spôsobov, ako zakomponovať kyslú kapustu do jedál, či už ju máte radšej varenú alebo surovú, ako hlavné jedlo alebo prílohu. Kyslá kapusta je nielen lahodná a všestranná, ale ponúka aj mnoho zdravotných výhod. Má vysoký obsah vlákniny, vitamínu C a ďalších živín a jej probiotické vlastnosti môžu pomôcť podporiť zdravé črevá. Takže keď budete nabudúce hľadať nový a zdravý doplnok k jedlu, siahnite po kyslej kapuste.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.