Kuskus: recepty, cena a príprava
Čo je to kuskus?
Kuskus je jemnozrnná cestovina, ktorá sa vyrába spárením krupice z pšenice, ovsu a prosa. Pochádza zo severnej časti Afriky, kde sa pripravuje tradičným spôsobom. Takáto príprava kuskusu je veľmi náročná, preto je v Afrike často braná ako obrat, do ktorého sa zapája celá rodina. U nás sa kuskus vyrába priemyselne ako polotovar. Zakúpiť si môžete biely alebo aj zdravší variant a to celozrnný kuskus. Jeho cena sa pohybuje v závislosti od veľkosti balenia, môžete si kúpiť 500 g balenie no niekde nájdete aj balenie, ktoré váži 3 kg.
Príprava kuskusu
Príprava instantného kuskusu je veľmi jednoduchá, pretože sa vôbec nevarí. Stačí ho zaliať vriacou vodou, mliekom alebo vývarom a prikryť. Kuskus vstrebe všetku tekutinu a zmäkne. Na zjemnenie sa dá použiť trocha masla alebo olivového oleja a kuskus máte za pár minút hotový.
Účinky kuskusu
Kuskus by mal zaradiť do jedálnička každý, kto sa zaujíma o zdravú stravu. Obsahuje totiž množstvo látok prospešných pre naše telo. Je ľahko stráviteľný a dobre nutrične vyvážený a teda prospešný pre fungovanie tráviaceho systému. Okrem toho obsahuje vitamíny skupiny B, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie metabolizmu. Ak je týchto vitamínov v tele nedostatok človek začne byť unavený, nervózny a málo koncentrovaný.
Má vysoký obsah bielkovín a preto by ho do jedálnička mali zaradiť hlavne vegetariáni a športovci. Je vhodný aj pre ľudí s vysokým krvným tlakom alebo cholesterolom. Obsahuje vlákninu a vápnik. Konzumovanie kuskusu je možné brať aj ako prevenciu proti srdcovo-cievnym chorobám.
Kuskus recepty
Variácií na prípravu kuskusu je naozaj mnoho. Dá sa pripraviť na slano, ale aj na sladko. Najčastejšie sa podáva so zeleninou, no známe sú aj recepty s tuniakom alebo kuracím mäsom. V sladkom variante z neho môžete pripraviť napríklad dezert, koláč alebo raňajkovú kašu.
Kuskus so zeleninou
Jednoduchý a rýchly recept vhodný aj pre vegetariánov a vegánov.
Ingrediencie
- 30 g celozrnný kuskus
- 1 pl olivový olej
- cuketa
- baklažán
- cibuľa
- cesnak
- hrsť nasekanej petržlenovej vňate
- soľ
- mleté čierne korenie
Príprava
Na panvicu pridáme olivový olej a opečieme na ňom nakrájanú cuketu, baklažán, cibuľu a cesnak. Kuskus pripravíme podľa návodu na obale. Po uvarení ho zmiešame s grilovanou zeleninou. Osolíme, okoreníme a pridáme nasekanú petržlenovú vňať na ozdobu.
Kuskus s tuniakom
Ingrediencie
- 180g celozrnného kuskusu
- 200g tuniaka vo vlastnej šťave
- 1 červenú cibuľu
- cherry paradajky
- citrón
- 2 pl olivového oleja
- soľ
- mleté čierne korenie
Príprava
Kuskus si pripravíme podľa návodu. Na panvicu pridáme olivový olej na ktorom si opražíme na kolieska nakrájanú cibuľu. Pridáme paradajky, osolíme a okoreníme. Tuniaka oddelíme od šťavy a polejeme šťavou z citróna. Uvarený kuskus, tuniaka a zeleninu spolu zmiešame a rýchla a chutná večera je na svete!
Kuskus s kuracím mäsom
Ingrediencie
- 1 hrnček kuskusu
- 2 ks farebná paprika
- 2 ks paradajky
- 1 ks kuracie prsia
- 1 PL olej
- grilovacie korenie
- soľ
- korenie podľa vlastnej chuti
Príprava
Kuskus si pripravíme podľa návodu na obale. Kuracie mäso umyjeme, osušíme, nakrájame na menšie kúsky, pokvapkáme olejom a posypeme grilovacím korením. Opečieme ho na panvici zo všetkých strán. Upečené mäso vyberieme a vo výpeku opečieme nadrobno nakrájané papriky a paradajky. Len veľmi rýchlo, aby bola zelenina teplá. Všetko spolu zmiešame, dochutíme soľou, okoreníme a môžeme podávať.
Kuskus na sladko
Kuskus nemusíte podávať len na slano. Pripravili sme si pre vás jednoduchú inšpiráciu, ktorá ulahodí všetkým maškrtným jazýčkom! Môžete vyskúšať aj cuketovú buchtu, ďalšiu zdravú a sladkú pochúťku.
Ingrediencie
- kuskus
- 1 lyžica medu
- maslo
- 2 granátové jablká
- ovocie podľa vlastnej chuti (napríklad banán, mango, ananás)
Príprava
Kuskus zalejeme vodou podľa návodu na obale. Zatiaľ si očistíme dve granátové jablká. Jedno odšťavíme a z druhého povyberáme jadierka. Do uvareného kuskusu pridáme maslo, med, šťavu z granátového jablka a jadierka. Do ovocného šalátu môžeme pridať ešte iné druhy nakrájaného ovocia, napríklad banán alebo mango. Dezert necháme odležať v chladničke. Kuskus na sladko podávame vychladený.