Napečte tento rok nepečené pečivo
U každého je to inak, dôležité je, že príprava vianočného pečiva je tradíciou, ktorá sa stále dodržiava v mnohých rodinách aj napriek tomu, že na to v dnešnej dobe nezostáva už príliš času.
Nestihli ste napiecť pečivo? Tak to nie je nič stratené! Aj na poslednú chvíľu je vhodná doba na prípravu nepečených druhov, ktoré majú kratšiu trvanlivosť, ale o to lepšiu chuť. Navyše, keď im predchádza o niečo diétnejšia štedrá večera, nie je dôvod na obavy týkajúce sa udržania štíhlej línie.
Na Vianoce sa nepečú len škoricové či orechové koláče. Existuje aj mnoho receptov na nepečené vianočné pečivo, s ktorým môže byť štedrá večera ešte o niečo štedrejšia. Niektoré druhy sú tradičné, iné menej obvyklé, ale všetky sú veľmi dobré. Stačí si nájsť recept z kuchárok, babičkinej alebo mamičkinej zbierky receptov alebo na internete. Možností je naozaj veľa. My vám predstavíme 5 obľúbených receptov na nepečené vianočné pečivo, ktoré je tradičné alebo aj nové, ale v oboch prípadoch veľmi chutné.
Osie hniezda
Nepečená klasika, ktorá nesmie chýbať na žiadnom vianočnom stole? No predsa osie hniezda! Tie patria medzi najpopulárnejšie orechové koláče. Chutia aj vyzerajú jednoducho skvele.
Suroviny:
- 1 vrecko detských piškót bežnej veľkosti
- 150 g cukor práškový
- 80 g masla
- 50 g mletých orechov
- 20 g kakaa
- 2 lyžice rumu
- 2 lyžice teplého mlieka
Na náplň
- 50 g masla
- 50 g cukor práškový
- 1 lyžica rumu
- 1 žĺtok
Postup:
- Z vrecka odložte 30 piškót. Zvyšok nastrúhajte.
- Vymiešajte maslo s cukrom, pridajte nastrúhané piškóty a oriešky, kakao, rum, zvarené teplé mlieko. Urobte cesto, ktoré dáte do chladničky asi na pol hodiny stuhnúť. Medzitým pripravte náplň vymiešaním masla, cukru a žĺtka s rumom.
- Formičky na osie hniezda – ideálne sú úliky, ktoré sa dajú otvoriť, takže odpadá problematické vyklepávanie z formičiek, ktoré sa predtým otvoriť nedali – vysypte trochou práškového cukru, vtlačte kúsok cesta. Do jamky vnútri hniezdočka dajte trochu náplne, priklopte piškótou, roztvorte formičku a postavte do krabičky. Rovnakým spôsobom pokračujte aj s ostatnými.
- Z dávky je 28 – 30 malých hniezdočiek, ak máte aj väčšiu formičku na „sršnie“ hniezdo, pár ich vnúčatám pre radosť urobte, ale výsledný počet potom bude menší.
Raffaello guľôčky
Raffaello je obľúbené pečivo, ktoré veľa domácností radí práve medzi najobľúbenejšie druhy nepečeného vianočného pečiva. Pripravte si ho aj vy, lebo je veľmi ľahké, takže sa vám určite podarí.
Suroviny:
- 1 plechovka Salka
- 200 g strúhaného kokosu + kokos na obalenie
- 1 balenie celých mandlí
Postup:
- Vo veľkej mise zmiešajte Salko s kokosom. Salko sa vopred nevarí.
- Cesto poriadne prepracujte, aby bolo pekne tvárne. Podľa potreby pridajte kokos.
- Následne cesto v mise prikryte potravinárskou fóliou a uschovajte na niekoľko hodín do chladničky, aby táto hmota stuhla. Najlepšie ho môžete nechať v chladničke cez noc.
- Mandle vriacou vodou sparte a ošúpte, a to až tesne pred prípravou guľôčok.
- Ďalší deň z kúska cesta a mandle vytvorte guľôčku. Guľôčku obaľte v mletom kokose a vložte do košíčka.
- Raffaello skladujte v chlade, kde vydrží aj niekoľko týždňov (pokiaľ ho samozrejme nezjete).
Domáce Toffifee
Medzi obľúbené bonboniéry patrí určite aj Toffifee, ktoré sa vždy rozplýva na jazyku. Ak máte radšej vlastnú výrobu, tak si ich môžete pripraviť doma. Tak ako na Raffaello, tak i na Toffifee existuje jednoduchý recept, podľa ktorého ich môžete vyrobiť. Tieto karamelové cukríky s orieškom si určite obľúbite a bude pripravovať stále dokola.
Ingrediencie:
- 1 plechovka Salka
- 60 g kvalitnej čokolády
- 2 lyžice masla
- lieskové oriešky
- košíčky
Postup:
- Najprv vložte uzavreté Salko do vody (plechovka by mala byť ponorená vo vode) a varte na miernom ohni necelé 2 hodiny. Počas tohto procesu Salko skaramelizuje. Ak si kúpite už karamelizované Salko, tento krok vynechajte.
- Do košíčkov, formičiek na pralinky, plastového plata od Toffifee alebo inej bonboniéry nalejte trošku skaramelizovaného Salka podľa veľkosti, vtlačíme oriešok a dajte na chvíľu stuhnúť do chladničky.
- Roztopte nalámané čokoládové kúsky s maslom a zdobičkou alebo lyžičkou na vŕšok Toffifee urobte slzičku či kvapku. Následne dajte pralinky do chladu, aby poriadne stuhli.
Guľôčky ala Marlenka
Vytvorte si luxusné medové guľôčky, ktoré chutia podobne ako Marlenka. Ich príprava je opäť, ako inak, než veľmi ľahká!
Ingrediencie:
- 300 g perníka na strúhanie, medových plátkov alebo upečených medovníčkov
- 3 polievkové lyžice medu
- 1 plechovka Salka
- 200 g masla
- 50 – 100 g vlašských orieškov
- mleté orechy alebo kokos na obalenie
Postup:
- Perník, perníkové pláty alebo perníčky nastrúhajte alebo rozmixujte mixérom alebo robotom.
- Salko vopred nechajte skaramelizovať. Zatvorenú konzervu varte vo vode asi 2 – 2,5 hodiny. Po vychladnutí konzervu otvorte a obsah dajte do misy. Môžete tiež použiť už kúpené karamelizované Salko.
- Nastrúhaný perník zmiešajte so Salkom, medom, mäkším maslom, mletými orechmi a dobre prepracujte. Mleté orechy pridajte podľa potreby, aby cesto bolo tak akurát husté. Ak by naopak bolo moc husté, pridajte trošku medu.
- Potom cesto vložte na niekoľko hodín (kľudne aj cez noc) do chladničky, nech stuhne.
- Po vytiahnutí z chladničky z cesta tvarujte guľôčky, ktoré obalíte v mletých orechoch (pokojne aj v mletom kokose atď.) a každú guľôčku vložte do papierového košíčka.
- Medové guľôčky uchovávajte v chlade a nechajte ich odležať tri dni, počas ktorých sa pekne zmiešajú chute a vône použitých surovín.
- Z tejto dávky sa vytvorí 60 – 70 guľôčok.
Zdravé pšenové guľôčky
Pšenové guľôčky s kokosom a mandľami chutia naozaj výborne a človek ani neodhalí, čo tak lahodného práve konzumuje. Tento recept je dokonca zdravý, pretože sa v ňom nenachádza moc cukru a ani veľa tuku.
Ingrediencie:
- 150 g pšena
- 700 ml vody alebo mlieka
- štipka soli
- 60 g nasekaných orechov
- 60 g hrozienok
- 60 g mletého kokosu
- 60 g cukru (najlepšie trstinového)
- 1 lyžica masla
- 1 – 2 lyžice medu
- celé mandle
- kokos na obalenie
Postup:
- Pšeno sparte vriacou vodou, nech sa odstráni horkosť. Následne ho zalejte vodou alebo mliekom, pridajte štipku soli a pomaly za občasného miešania varte, kým nebude mäkké.
- Potom ho nechajte vychladnúť pri izbovej teplote.
- Medzitým sparte mandle a tie olúpte. Tiež môžete kúpiť rovno lúpané mandle, čím si ušetríte prácu.
- Následne k vychladnutému pšenu pridajte nasekané orechy, hrozienka (môžu byť naložené v rume), mletý kokos, cukor, maslo a med. Cesto poriadne premiešajte, ak by sa lepilo moc na ruky, tak pridajte ešte trošku mletého kokosu.
- Z pripravenej hmoty tvarujte guľôčky s jednou mandľou uprostred, ktoré obalíte v strúhanom kokose (prípadne strúhaných orieškoch alebo kakau) a guľôčku vložte do košíčka.
- Hotové guľôčky z pšena by mali byť uložené v chladničke a rýchlo by sa mali zjesť, lebo nie sú príliš trvanlivé.
Orechové guľôčky
Orechové koláče nemusia byť len pečené. Na vianočnom stole by si určite mali nájsť svoje miesto i ôahodné orieškové gule.
Ingrediencie:
- 100 g orechov (vlašských, lieskových atď.)
- 100 g práškového cukru
- lyžica kakaa (nie je nutné)
- 80 g masla
- polievková lyžica rumu
- strúhaný kokos, mleté orechy alebo kakao na obalenie
Postup:
- Orechy pomeľte na mlynčeku na strúhanku alebo v mixéri najemno.
- Potom vymiešajte maslo s cukrom a k tomu pridajte aj mleté orechy, lyžicu rumu a prípadne tiež kakao. Poriadne spracujte na pevné cesto a podľa potreby pridajte navyše rum.
- Pokiaľ by bolo cesto moc mäkké, dajte ho na chvíľu stuhnúť do chladničky alebo pridajte ešte trošku mletých orechov na zahustenie a opäť spracujte.
- Z cesta vytvorte guľôčky, ktoré obalíte v mletých orechoch, kakau alebo kokosu a uložíte do košíčkov. Môžete tiež do nich vložiť orech, mandľu, višňu alebo čokoľvek podľa chuti.
- Následne orechové guľôčky dajte do chladničky, aby tam pekne stuhli.
- Uschovávajte ich pri chladnejších teplotách.
Táto dávka vystačí na 20 – 25 guľôčok podľa toho, ako budú veľké. Z tohto dôvodu radšej urobte väčšiu dávku. Ak nechcete pripravovať guľôčky s alkoholom, nahraďte ho medom alebo ovocnou šťavou.