Nezostávajte pri sne, schudnite!

Pritom len rozprávať samozrejme nestačí. Dôležité je sa do toho pustiť a nepovoliť. Je to samozrejme ťažké. Ide totiž o náročné rozhodnutie, ktoré vám prinesie obmedzovanie, nepohodlie, budete musieť zvýšiť svoju sebakontrolu. Práve preto sa do toho mnohým ľuďom nechce. Zostávajú iba pri slovách a snoch, chýba im odvaha tento sen uskutočniť.

Ako sa pustiť do chudnutia?

Odvážne rozhodnutie

Cieľ je jedna vec, cesta k nemu vec druhá. Pri chudnutí je cieľom už samotná cesta k nemu, teda odvaha urobiť prvý krok a začať chudnúť. A tí, ktorí sa rozhodnú chudnúť, rozhodne sú odvážni. Riskujú totiž väčšinou zmenu v strave, niektoré potraviny budú musieť treba značne obmedziť, iné zo svojho jedálnička úplne vylúčiť.

Tiež budú musieť prinútiť svoje zlenivelé telo, aby sa viac hýbalo. Samozrejme, že to nie je príjemné a pohodlné. Každý totiž nie je milovníkom pohybu vždy a za akýchkoľvek okolností. Proste musíte sa rozhýbať a prinútiť sa robiť iné veci, než doteraz. Veľakrát budete nútení aj úplne zmeniť svoj doterajší životný štýl. To je náročné a odvážne rozhodnutie, ktoré stojí veľa energie. Myslite ale na to, že sa vám oplatí do budúcnosti.

Sebavedomie vám stúpne

Budete ľahší o pár kíl, spokojnejší, lepšie naladení. Zrazu zistíte, že oblečiete šaty, do ktorých ste sa ešte pred nejakou dobou nevošli. V obchode budete mať ďaleko širší výber odevov. Nebudete musieť spoliehať na neforemné vrecia pre ľudí s nadváhou. Vaša dobrá nálada preto stúpne. Začnete sa v nových šatách menšej veľkosti páčiť sami sebe. Vaše zdravé sebavedomie bude stúpať.

Zrazu tiež zistíte, že sa nezadýchate, ak pôjdete do schodov. Zvládnete aj väčšiu fyzickú námahu bez toho, aby ste popadali dych a museli odpočívať. Budete mať radosť, objavíte nové obzory svojho života, ktoré vám zostávali skryté. Môžete sa viac radovať zo života.

Impulz môže prísť zvonku

Motivácie na chudnutie môžu byť rôzne. Úplne najlepšie je, keď si uvedomíte, že to robíte sami pre seba. Pre svoju lepšiu kondíciu a vizáž, pre svoju spokojnosť. Vždy ide o vaše rozhodnutie, ako zlepšiť svoj život. Je to rovnaké ako v škole – aj tam by ste sa mali učiť pre seba, nie kvôli známkam.

Pravda ale je, že prvotným impulzom k chudnutiu môžu byť rôzne vonkajšie okolnosti. Napríklad stretnete novú lásku a chcete sa jej zapáčiť. Potom je motivácia úplne jasná. Ideálne je, keď prvé naťuknutie príde zvonku, ale vy si čoskoro uvedomíte, že cieľom je hlavne vaša vnútorná spokojnosť, nie vonkajší efekt z pochvaly, ako vám to pristane.

Prvotná motivácia môže byť rôzna

Vonkajších impulzov môže byť veľa, nielen nový partnerský vzťah. Chcete treba mať rovnaké telo ako obľúbený filmový herec či športovec. Niekto iný by zasa rád obliekol šaty, ktoré ešte pred pár rokmi bežne nosil a teraz ich nemôže dopnúť. Ďalší by zasa rád vylepšil svoju fyzickú kondíciu. A konečne iným ľuďom pôjde v prvej fáze o to, znížiť hladinu cholesterolu a stabilizovať glykémiu, pretože lekár na pravidelnej kontrole varovne dvíha prst. Proste vás niečo nasmeruje a vy sa do chudnutia pustíte.

Ako vytrvať a nevzdať to? Predovšetkým je veľmi dobré plánovať aj v chudnutí. Keď si dáte konkrétny merateľný cieľ, ľahšie ho dosiahnete. Veta „Schudnem“ je príliš neurčitá. Za to veta „Schudnem do mesiaca štyri kilá,“ už je oveľa jasnejšia. Určujete si tu termín aj koľko. Navyše sa jedná o úplne reálny a dosiahnuteľný cieľ.

Dávajte si ciele

Keď už si totiž cieľ vytýčite, je veľmi dôležité dať si taký, ktorý pôjde reálne dosiahnuť. Ak budete za mesiac chcieť zhodiť pätnásť kilogramov, nielenže sa vám to nepodarí, navyše je to aj nezdravé. Ale ak si dáte takto nereálny cieľ, aj tak budete frustrovaní z toho, že sa vám ho nepodarí dosiahnuť. Vo výsledku potom bude hroziť veľmi reálne nebezpečenstvo, že to vzdáte. Na chudnutie zanevriete.

Ako to teda urobiť, keď chcete schudnúť väčší počet kilogramov? Dávajte si postupne malé ciele. Povedzte si, že za tento mesiac schudnete štyri kilá. Za ďalší tiež. Vytúžených pätnásť kilogramov potom budete mať dole za štyri mesiace. Splnenie jedného malého cieľa pre vás bude motiváciou dôjsť k ďalšiemu cieľu. Ak chcete, môžete sa za splnenie cieľa aj nejako odmeniť, ale nemalo by to byť jedlom.

Plánujte si jedlo aj cvičenie

Pri hľadaní cesty, ako v chudnutí vytrvať a pokračovať, vám tiež veľa pomôže plánovanie. Nežite v chaose. Plánujte si, čo uvaríte, nakupujte podľa zoznamu a premyslene. Veľakrát totiž vznikajú zlé stravovacie návyky práve z nedostatku času. Nestíhate a tak si jednoducho kúpite niečo nezdravé do ruky. Ak máte jedlo pripravené so sebou v krabičke, podobným ťažkostiam sa vyhnete.

Rovnako tak si plánujte cvičenie. Aj tu platí stanovenie cieľov. Vo vetách „Budem cvičiť“ a „Každý pondelok budem po práci od šiestej hodiny cvičiť hodinu v posilňovni“ je tiež obrovský rozdiel. A výsledok vášho snaženia? Samozrejme je to krajšia postava, lepšia telesná kondícia a zdravotný stav, ale predovšetkým váš vnútorný pocit lepšieho sebahodnotenia.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.