8 potravín na zníženie vysokého tlaku

Vysokému krvnému tlaku sa hovorí aj „tichý zabijak“, je to preto že nebolí a ľudia, ktorí ho majú sa môžu aj napriek tomu cítiť zdravo. Medzi hlavné príznaky vysokého krvného tlaku patrí: 

  • bolesť hlavy
  • závrate
  • hučanie v ušiach
  • krvácanie z nosa
  • nespavosť
  • búšenie srdca
  • bolesť na hrudi
  • celková únava
  • nadmerné potenie
  • opuchy členkov
  • poruchy videnia
  • dýchavičnosť

Vysoký krvný tlak netreba podceňovať a to najmä počas tehotenstva, aj preto vám pri bežnej kontrole u lekára tlak kontrolujú.

Vďaka čomu potraviny znižujú tlak krvi

Váš krvný tlak môžu znižovať potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, vápnik, draslík a vitamín C a D. Všetky suroviny s vysokým obsahom týchto látok majú priaznivý vplyv na liečbu hypertenzie.

Samozrejme nechceme týmto článkom tvrdiť, že keď budete jesť každý deň zeler či cesnak, zbavíte sa vysokého tlaku a nebudete už musieť užívať predpísané lieky od vášho obvodného lekára. Správnou kombináciou týchto potravín sa vám ale môže podariť tlak znížiť natoľko, že aj dávkovanie vašich liekov sa bude znižovať.

Cesnak

Táto potravina sa na znižovanie tlaku používala už v starovekom Grécku. Ordinovali ho všetkým, ktorí trpeli malátnosťou, závratmi a častým omdlievaním. Neskôr sa ukázalo, že ide o zvýšený tlak. Práve preto cesnak ako liek pretrval až do našich čias. Pozor na cesnak by si ale mali dávať tí z vás, ktorí trpia problémami so žlčníkom či majú citlivý žalúdok. Navyše sa o cesnaku hovorí, že je prírodné antibiotikum, takže keď ho budete užívať každý deň, mali by ste tým navyše predchádzať chrípkam a podobným ochoreniam.

Cibuľa

Už naše babičky vedeli, že cibuľa je všeliek. Dávali ju na kašeľ, nádchu, boľavé brucho, tržné rany a dokonca aj na problémy so srdcom. Dnes už vieme, že to neboli len domnienky a že je to naozaj pravda. Cibuľa znižuje tlak krvi rovnako ako hladinu tuku a navyše rozpúšťa krvné zrazeniny. Je teda ideálna nielen ako liek ale aj ako prevencia napríklad proti infarktu srdca.

Zeler

Účinky zeleru na náš organizmus sú natoľko širokospektrálne, že sa o nich nebudeme rozpisovať dopodrobna. Spomenieme len tie, ktoré nám pripadajú najdôležitejšie. Konzumácia zeleru pôsobí blahodarne na depresívne stavy, na problémy s obličkami, pečeňou, žalúdkom, napomáha pri chudnutí a dokonca má aj kladný vplyv na reumatické ťažkosti. Najlepšie účinky dosiahnete, keď ho budete jesť surový. Ideálny je teda do rôznych šalátov.

Zelerový šalát s červenou repou

Ingrediencie:

  • 1 menší kus zeleru
  • 1 červená repa
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
  • 1 čajová lyžička olivového oleja
  • soľ, korenie

Postup:
Zeleninu očistite a následne nastrúhajte najemno, pokvapkajte citrónovou šťavou a olejom. Kto chce, môže osoliť a okoreniť. Dôkladne premiešajte a dajte vychladiť do chladničky. Podávajte so žitným pečivom.

Červená repa

Okrem znižovania hodnôt na tlakomeri, dokáže repa tiež zmierniť pálenie záhy, prekyslenie žalúdka a jej najväčšou zásluhou sú protirakovinové účinky.

Uhorková šťava

Málokto by čakal, že šťava z uhoriek, ktoré najčastejšie konzumujeme v zavarenej forme, nám môže znížiť hypertenziu. Pravidelné pitie uhorkovej šťavy nám zaručí nielen zníženie tlaku, ale aj príjem mnohých dôležitých minerálnych látok.

Grapefruit

Grep obsahuje vysokú hladinu draslíka a tým nám napomáha k zníženiu tlaku. Citrusové plody všeobecne sú skvelým pomocníkom pri redukcii váhy. Preto je najlepšie si grep odšťaviť spolu s jablkom alebo si z týchto dvoch surovín urobiť smoothie koktejl.

Banány

Obsahujú vysoké množstvo draslíka. Poslúžia ako rýchla dopoludňajšia desiata, ktorá sa stará o vaše srdce a cievy.

Med

Med obsahuje acetylcholín, čo je enzým, ktorý znižuje hypertenziu. Tiež je to zdravší variant sladenia.

Tip: Urobte si šťavu z repy s medom a tým si zaistíte zníženie tlaku a vyrovnanie hladiny žalúdočných štiav.

Ďalšie suroviny znižujúce krvný tlak sú napríklad pohánka, ryby, jogurt, vlašské orechy a všetky druhy strukovín.

Čierne ríbezle

Flavonoidy, ktoré na nachádzajú v čiernych ríbezliach môžu pomôcť pri problémoch s krvným tlakom. Ide o látky s antioxidačnými účinkami, ktoré zabraňujú tvorbe usadenín v cievach. Vďaka tomu je priechod krvi cievami viac plynulý Podstatné sú tiež aj omega-3 mastné kyseliny zodpovedné za reguláciu cholesterolu.

Prevencia

Je veľmi dôležité, aby každý z nás dbal na prevenciu zdanlivo obyčajného ochorenia, ako je vysoký krvný tlak. Zdravý spôsob života, vyvážený pestrý jedálniček, dostatočný pohyb, vyhýbanie sa stresovým situáciám, správna starostlivosť o vaše telo, to všetko vedie k prevencii hypertenzie. Neberte na ľahkú váhu varovné signály vášho tela, je lepšie riešiť problém skôr ako neskôr.

Pár tipov na prevenciu hypertenzie

  • obmedziť príjem tukov
  • menej soliť
  • jesť viac ovocia a zeleniny
  • pohyb aspoň 30 minút denne
  • udržiavať ideálnu váhu
  • pravidelný odpočinok
  • dostatočný spánok

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.