5x palacinky a lievance zdravšie: Skvelé recepty, s ktorými nepriberiete ani deko
Doprajte si palacinky
Prečo sú vôbec palacinky nezdravé? Určite to sami dobre viete. Obsahujú veľa bielej múky a teda jednoduchých sacharidov. Ak ich nespálite pohybom, menia sa na tukové vankúšiky usadzujúce sa najmä na bruchu, stehnách a zadku. Tie nie len neskrášľujú postavu, ale vedú k nadváhe, ktorá má už zdravotné dôsledky, nie len tie estetické.
Okrem toho do cesta často pridávate plnotučné mlieko, ktoré prináša zvýšené množstvo živočíšneho tuku a je teda útokom na hladinu cholesterolu vo vašej krvi. Ďalej ich vyprážate na tuku, úprava vyprážaním je z pohľadu zdravej výživy a energetickej hodnoty jedla tou najhoršou. K slovu prichádza náplň: sladké marmelády z obchodov obsahujú veľa jednoduchých cukrov.
Možno vás teraz po výpočte všetkého prešla chuť na túto lahôdku. To by ale bola škoda. Ponúkame vám päť receptov na palacinky a lievance, na ktorých si pochutnáte a na vaše tukové vankúšiky a hladinu cholesterolu to nebude mať žiaden alebo len zanedbateľný vplyv. Uvidíte, že sa dá maškrtiť aj zdravšie.
Ovsené palacinky s tvarohom
Ingrediencie
- 250 gramov odtučneného tvarohu
- 250 gramov ovsených vločiek
- 1 vajce
- odtučnené mlieko podľa potreby
- kokosový olej
- sezónne ovocie alebo marmeláda s nízkym obsahom cukru
Postup
Vločky vsypte do mixéra a rozmixujte na prášok. Pridajte tvaroh, vajce a postupne po lyžičkách mlieko. Vymixujte hladké, redšie cesto. S množstvom mlieka to nepreháňajte, aby nebolo až príliš riedke. Hotové cesto by malo minimálne 20 minút odpočívať pred ďalším spracovaním. Na vyprážanie palaciniek je najlepší kokosový olej. Ak ho ale nemáte a použijete iný, buďte opatrný s množstvom. Vždy olejom panvicu iba ľahko vymažte. Palacinky z ovsených vločiek sú výborným zdrojom vlákniny. Na ich náplň palaciniek používajte sezónne ovocie. Palacinky sú letným jedlom, ideálne sú preto jahody, maliny, černice alebo čučoriedky. Ak nemáte k dispozícií čerstvé ovocie, siahnite po marmeláde s nižším obsahom cukru. Ideálne sú vlastné domáce marmelády, pri ktorých presne viete, čo ste do nich vložili.
Špaldové palacinky
Ingrediencie
- 300 gramov špaldovej múky
- 2 vajcia
- 200 ml odtučneného mlieka (prípadne polotučného)
- 300 gramov syra cottage
- štipku soli
- kokosový olej
Postup
Do mixéra vsypte špaldovú múku a vložte cottage syr. Pridajte mlieko, vajce a štipku soli. Rozmixujte na hladké, redšie cesto. Nechajte ho asi 20 minút odpočinúť. Potom vyprážajte na panvici na kokosovom oleji. Voľba špaldovej múky je výborná. Obsahuje vitamíny skupiny B, ďalej horčík, zinok, fosfor, železo a draslík. Ide o ľahko stráviteľné jedlo s vysokým obsahom vlákniny a nízkym glykemickým indexom. Sýr cottage naviac receptu dodá dostatok bielkovín. Špaldové palacinky môžete podávať na sladko a to tak že ich naplníte sezónnym ovocím podľa vlastného výberu a tvarohom alebo tiež na slano a to napríklad plnené zeleninou.
TIP: Vyskúšajte aj bezlepkovú verziu ako sú napríklad tapiokové palacinky.
Banánové lievance
Ingrediencie
- 3 banány
- 6 vajec (počítajte na 1 väčší banán 2 vajcia)
- kokosový olej
Postup
Banány nakrájajte na kúsky a vložte do mixéra. Pridajte k ním vajcia. Zmes rozmixujte do hladka a potom odložte na cca 20 minút. Vyprážajte na panvici na lievance na kokosovom oleji. Banán je veľmi výživné ovocie. Obsahuje veľa horčíku, takže je výborným protistresovým pokrmom, ďalej je v ňom veľa draslíka, vápnika a fosforu. Stopovo v ňom nájdete aj zinok, mangán a meď, teda ďalšie prvky, ktoré vaše telo potrebuje.
Celozrnné palacinky
Ingrediencie
- 100 gramov žitnej múky
- 100 gramov špaldovej múky
- 200 gramov pohánkovej múky
- 1 liter mlieka
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- kokosový olej
- sezónne alebo sušené ovocie alebo marmeláda s nízkym obsahom cukru
Postup
Zmiešajte v miske jednotlivé druhy múky a soľ. Prilievajte postupne mlieko a olej. Cesto môžete samozrejme pripraviť v kuchynskom mixéri. Hotové cesto nechajte asi 20 minút odstáť. Vyprážajte na kokosovom oleji z oboch strán. Čo robiť, keď nemáte na náplň sezónne ovocie ani kvalitnú marmeládu? Môžete si poradiť úplne jednoducho. Stačí mať po ruke sušené ovocie. Rozvarte ho v hrnci s vodou domäkka a nechajte vychladnúť. Potom prelejte do mixéra a rozmixujte. Budete mať rýchlo pripravenú domácu marmeládu úplne bez cukru. Pozor, s vodou to nepreháňajte aby výsledná marmeláda nebola veľmi riedka a dala sa dobre natierať. Zmes rôznych druhov celozrnnej múky použitej do cesta vám dodá hlavne veľké množstvo vitamínov skupiny B ale tiež minerálov a vlákniny.
Raw palacinky z banánov
V posledných rokoch získava stále väčšiu popularitu raw strava, teda strava, pri ktorej sa nepovoľuje tepelná úprava pokrmov, len prirodzené sušenie či ohriatie do cca 45 °C. Vyskúšajte si tieto zdravé raw palacinky.
Ingrediencie
- 10 banánov
- 3-4 polievkové lyžice citrónovej šťavy
- 1 kávová lyžica škorice
- 200 gramov orechov podľa chuti
- 5 polievkových lyžíc javorového sirupu
Postup
Banány nakrájajte na kocky a vložte do mixéra. Pridajte citrónovú šťavu a lyžičku škorice. Rozmixujte na hladký krém. Potom naneste rovnomernú tenkú vrstvu na papier na pečenie či plát sušičky opatrený sušiacou vložkou. Sušte pri teplote maximálne 45 °C. Odhadovaná doba sušenia je asi 5-6 hodín. Je lepšie sušiť dlhšie a pomalšie. Keď je palacinka usušená a vychladnutá, radielkom ju režte na štvorce. Môžete ich potrieť napríklad orechovým krémom. Orechy namočte asi na hodinu do vody, potom cez sitko opláchnite. Vysypte do mixéra, pridajte javorový sirup, 5 lyžíc citrónovej šťavy a rozmixujte na kašu. Orieškový krém potierajte na palacinky, zrolujte ich a je hotovo.