Chladnička, mraznička alebo špajza: Skladujete tieto bežné potraviny v kuchyni správne?

Po návrate z nákupu prichádza druhá časť, uskladnenie potravín. Existujú však správne a nesprávne spôsoby skladovania. Pri tom nesprávnom sa potraviny môžu pokaziť či kontaminovať škodlivými mikroorganizmami, naopak, ak ich skladujete správne, zachovajú si svoju čerstvosť a chuť. Robíte to dobre?
Mliečne výrobky
Mlieko
Trvanlivé mlieko nemusí byť v chladničke, pokiaľ nie je otvorené – skladovať by ste ho mali v suchu a chlade, ideálna je preto špajza. Po otvorení ho uchovávajte v chladničke a spotrebujete ideálne do 5-7 dní. Čerstvé pasterizované mlieko by malo do chladničky putovať okamžite a spotrebovať ho je odporúčané v rozmedzí 2-5 dní. Bežnou chybou je skladovanie mlieka vo dverách chladničky – rýchlejšie sa tu kazí, pretože pri každom otvorení dverí je vystavené vyšším teplotám. Mlieko by sa malo skladovať v zadnej časti chladničky, zvyčajne na hornej polici blízko chladiacich otvorov.
Maslo
Možno vás prekvapí, že maslo nemusí byť nutne uskladnené v chladničke. Vďaka vysokému obsahu tuku a nízkemu obsahu vody je menej náchylné na rast baktérií ako mlieko. Mimo chladničky, teda na kuchynskej linke pri izbovej teplote a v uzavretej nádobe (aby nezožltlo), je bezpečné nechať maslo maximálne 1-2 dni. Avšak najlepším spôsobom, ako ho udržať čerstvé a zabrániť zmene farby, je skladovať maslo v chladničke.
Syr
Tvrdý syr, ako ste sa určite aj sami dovtípili, je vhodné skladovať v chladničke, dôležité však nie je iba “kde”, ale tiež “ako”. Vyhnite sa skladovaniu v pôvodnom obale, otvorený syr v chladničke totiž rýchlo vyschne. Radšej ho zabaľte do voskového alebo pergamenového papiera a vložte do vzduchotesnej kuchynskej dózy.
Kečup a horčica
Kečup a horčica sú vďaka svojej kyslosti prirodzene konzervované, čo spomaľuje rast baktérií. Môžete ich teda aj po otvorení skladovať mimo chladničky, hoci niektorí výrobcovia odporúčajú chladenie pre zachovanie čerstvosti. Mimo chladničky ich skladujte iba krátkodobo, tzn. ak ich spotrebujete do mesiaca, navyše by mali byť na chladnom a tmavom mieste.
Zelenina
Cibuľa
Ak nechcete, aby cibuľa zmäkla, neukladajte ju do zásuvky na zeleninu v chladničke. Nedostatok vzduchu spôsobuje jej rýchlejšie kazenie. Najlepšie miesto na uskladnenie je chladná a tmavá špajza, v sieťovom vrecku alebo priedušnej nádobe. Dbajte na to, aby bola oddelená od zemiakov, ktoré urýchľujú jej hnilobu.
Zemiaky
Aj zemiaky patria do špajze alebo pivnice, resp. na miesto a chladné miesto s teplotou 4-10 °C. Ak by ste ich skladovali v chladničke, škrob by sa postupne menil na cukor a zemiaky by tak nadobudli mierne sladkastú chuť, čo nie je zrovna ideálne.
Pečivo
Pečivo si najlepšie udrží svoju čerstvosť, ak ho budete skladovať prikryté na kuchynskej linke alebo v chlebníku. Ak potrebujete chlieb uskladniť na dlhšie, napríklad na niekoľko dní, najlepšie je ho zamraziť. Predtým ho však dôkladne zabaľte aspoň do dvoch vrstiev, napríklad do dvoch vreciek.
Zdroj foto: vlastné / XXXLutz.sk