​Vianočné zemiakové šaláty: S majonézou, viedenský aj diétne

Diétny zemiakový šalát

Ingrediencie:

  • 2 kg zemiakov
  • 10 kyslých uhoriek
  • 2 pl horčice
  • 500 g zaváraného hrášku, mrkvy a kukurice
  • 300 g bieleho gréckeho jogurtu
  • 3 vajcia
  • 1 cibuľa
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup:

Zemiaky uvarte v šupke vo vode približne 30 minút. Vajcia uvarte natvrdo. Cibuľu nakrájajte na drobno a zľahka ju opražte na panvici. Uvarené zemiaky nechajte poriadne vychladnúť a potom ich ošúpte. Nakrájajte ich na menšie kúsky spolu s vajíčkami a uhorkami. Všetko vložte do veľkej misy, pridajte cibuľu, hrášok, kukuricu, mrkvu, grécky jogurt a lyžicu horčice. Na záver ochuťte soľou a korením a všetko dobre premiešajte. Šalát ochutnajte a podľa potreby pridajte viac korenia.

Cícerovo-zemiakový šalát

Ingrediencie:

  • 1 kg zemiakov
  • 300 g cíceru
  • 2 mrkvy
  • 2 cibule
  • 1 petržlen
  • 340 g sterilizovanej kukurice
  • 250 g bieleho jogurtu
  • 200 g sterilizovaných uhoriek
  • 2 polievkové lyžice horčice
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup:

Zemiaky, mrkvu, petržlen a cícer dajte variť do vody. Varte tak dlho, kým bude všetko dostatočne mäkké. Ak si cícer predtým namočíte na noc do vody, bude jeho doba varenia oveľa kratšia. Uhorku a cibuľu si nakrájajte na drobné kocky a keď budú ostatné suroviny uvarené rovnako ich nakrájajte na menšie kúsky. Všetko spolu zmiešajte, pridajte jogurt, horčicu, soľ a korenie a nechajte pár hodín vychladnúť v chladničke, šalát potom chutí lepšie.

Vianočný zemiakový šalát s majonézou 

Ingrediencie:

  • 7 ks zemiakov
  • 3 vajcia
  • 1 cibuľa
  • 330 g sterilizovanej zeleniny (mrkva, hrášok)
  • 3 väčšie kyslé uhorky
  • 225 g majonézy
  • nálev z kyslých uhoriek
  • soľ
  • cukor
  • mleté čierne korenie

Postup:

Zemiaky uvarte v šupke do mäkka. Dajte ale pozor, aby ste ich nerozvarili. Po uvarení ich opláchnite studenou vodou a ošúpte. Vajíčka uvarte natvrdo a rovnako ošúpte. Zemiaky vajíčka a ostatnú zeleninu nakrájajte na drobné kúsky a zmiešajte v miske. Pridajte majonézu a trocha nálevu z kyslých uhoriek. Šalát podľa chuti osoľte a pridajte cukor a čierne korenie.

Zemiakový šalát bez majonézy 

Ingrediencie:

  • 10 zemiakov
  • 4 cibule
  • 3 kyslé uhorky
  • 2 lyžice olivového oleja

Na nálev:

  • 6 dcl vody
  • 2 polievkové lyžice octu
  • 2 bobkové listy
  • 5 ks celého čierneho korenia
  • 2 ks nového korenia
  • 1 čl celej rasce
  • 2 čl soli
  • 2 pl cukru

Postup:

Zemiaky uvarte v šupke cca 20 minút. Po uvarení z nich odstráňte šupku. Zálievku si pripravte uvarením všetkých ingrediencií na nálev. Po uvarení ho sceďte. Zemiaky si nakrájajte na plátky, cibuľu a uhorky nadrobno. Všetky ingrediencie zmiešajte a zalejte nálevom. Pridajte ešte 2 lyžice olivového oleja a podľa chuti okoreňte. Šalát podávajte vychladený.

Tradičný viedenský zemiakový šalát

Ingrediencie:

  • 1 kg zemiakov
  • 6 čl oleja
  • 1 cibuľa

Na nálev

  • 500 ml vody
  • 1 pl horčice
  • 5 pl octu
  • pl cukru krupice
  • soľ
  • korenie podľa chuti

Postup:

Zemiaky uvarte v šupke do mäkka. Uvarené zemiaky ešte horúce ošúpte a nakrájajte na plátky. Zalejte zálievkou, ktorú pripravíte zmiešaním a uvarením ingrediencií na nálev. Horúce zemiaky s nálevom v miske dobre potraste a pridajte nakrájanú cibuľu.

Dobrú chuť pri vašej vianočnej večeri!

© COPYRIGHT 2024 pestrý jedálniček. ALL RIGHTS RESERVED.