Vianočné zemiakové šaláty: S majonézou, viedenský aj diétne
Diétny zemiakový šalát
Ingrediencie:
- 2 kg zemiakov
- 10 kyslých uhoriek
- 2 pl horčice
- 500 g zaváraného hrášku, mrkvy a kukurice
- 300 g bieleho gréckeho jogurtu
- 3 vajcia
- 1 cibuľa
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup:
Zemiaky uvarte v šupke vo vode približne 30 minút. Vajcia uvarte natvrdo. Cibuľu nakrájajte na drobno a zľahka ju opražte na panvici. Uvarené zemiaky nechajte poriadne vychladnúť a potom ich ošúpte. Nakrájajte ich na menšie kúsky spolu s vajíčkami a uhorkami. Všetko vložte do veľkej misy, pridajte cibuľu, hrášok, kukuricu, mrkvu, grécky jogurt a lyžicu horčice. Na záver ochuťte soľou a korením a všetko dobre premiešajte. Šalát ochutnajte a podľa potreby pridajte viac korenia.
Cícerovo-zemiakový šalát
Ingrediencie:
- 1 kg zemiakov
- 300 g cíceru
- 2 mrkvy
- 2 cibule
- 1 petržlen
- 340 g sterilizovanej kukurice
- 250 g bieleho jogurtu
- 200 g sterilizovaných uhoriek
- 2 polievkové lyžice horčice
- mleté čierne korenie
- soľ
Postup:
Zemiaky, mrkvu, petržlen a cícer dajte variť do vody. Varte tak dlho, kým bude všetko dostatočne mäkké. Ak si cícer predtým namočíte na noc do vody, bude jeho doba varenia oveľa kratšia. Uhorku a cibuľu si nakrájajte na drobné kocky a keď budú ostatné suroviny uvarené rovnako ich nakrájajte na menšie kúsky. Všetko spolu zmiešajte, pridajte jogurt, horčicu, soľ a korenie a nechajte pár hodín vychladnúť v chladničke, šalát potom chutí lepšie.
Vianočný zemiakový šalát s majonézou
Ingrediencie:
- 7 ks zemiakov
- 3 vajcia
- 1 cibuľa
- 330 g sterilizovanej zeleniny (mrkva, hrášok)
- 3 väčšie kyslé uhorky
- 225 g majonézy
- nálev z kyslých uhoriek
- soľ
- cukor
- mleté čierne korenie
Postup:
Zemiaky uvarte v šupke do mäkka. Dajte ale pozor, aby ste ich nerozvarili. Po uvarení ich opláchnite studenou vodou a ošúpte. Vajíčka uvarte natvrdo a rovnako ošúpte. Zemiaky vajíčka a ostatnú zeleninu nakrájajte na drobné kúsky a zmiešajte v miske. Pridajte majonézu a trocha nálevu z kyslých uhoriek. Šalát podľa chuti osoľte a pridajte cukor a čierne korenie.
Zemiakový šalát bez majonézy
Ingrediencie:
- 10 zemiakov
- 4 cibule
- 3 kyslé uhorky
- 2 lyžice olivového oleja
Na nálev:
- 6 dcl vody
- 2 polievkové lyžice octu
- 2 bobkové listy
- 5 ks celého čierneho korenia
- 2 ks nového korenia
- 1 čl celej rasce
- 2 čl soli
- 2 pl cukru
Postup:
Zemiaky uvarte v šupke cca 20 minút. Po uvarení z nich odstráňte šupku. Zálievku si pripravte uvarením všetkých ingrediencií na nálev. Po uvarení ho sceďte. Zemiaky si nakrájajte na plátky, cibuľu a uhorky nadrobno. Všetky ingrediencie zmiešajte a zalejte nálevom. Pridajte ešte 2 lyžice olivového oleja a podľa chuti okoreňte. Šalát podávajte vychladený.
Tradičný viedenský zemiakový šalát
Ingrediencie:
- 1 kg zemiakov
- 6 čl oleja
- 1 cibuľa
Na nálev
- 500 ml vody
- 1 pl horčice
- 5 pl octu
- pl cukru krupice
- soľ
- korenie podľa chuti
Postup:
Zemiaky uvarte v šupke do mäkka. Uvarené zemiaky ešte horúce ošúpte a nakrájajte na plátky. Zalejte zálievkou, ktorú pripravíte zmiešaním a uvarením ingrediencií na nálev. Horúce zemiaky s nálevom v miske dobre potraste a pridajte nakrájanú cibuľu.
Dobrú chuť pri vašej vianočnej večeri!