Rebarbora recepty, ktoré zachutia
Rebarbora je druh zeleniny, ktorý je mylne označovaná za ovocie a to hlavne z dôvodu, že sa používa predovšetkým na prípravu sladkých koláčov. Z rebarbory sa dajú ale pripraviť aj iné rebarbora recepty, ako rebarbora koláč. Rebarbora sa vyznačuje špecifickou kyselkavou chuťou a zaujímavou ružovou farbou. Dôležitá je však jej príprava, ak ju podceníte, môže sa rebarbora ľahko zmeniť na zdraviu škodlivú. Príprave rebarbory je preto potrebné venovat zvýšenú pozornosť. Nie je to však nič zložité a rebarbora recepty si hravo zvládnete pripraviť aj doma.
Prečo je rebarbora zdravá?
Rebarbora obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, napríklad vitamíny skupiny B, horčík a železo. Výhodou konzumácie tejto zeleniny je jej vplyv na naše trávenie. Zmierňuje nadúvanie a pomáha zmierňovať zápchu. Podobný účinok majú napríklad potraviny bohaté na vlákninu.
Taktiež priaznivo vplýva na detoxikáciu organizmu a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov zmierňuje stres a redukuje príznaky starnutia. Má nízky obsah kalórií a dokáže na seba viazať tuk, preto by sme ju mohli zaradiť medzi diétne potraviny. Ak sa snažíte schudnúť, odporúčame rebarboru zaradiť do jedálnička, predovšetkým počas rebarbora sezóny.
Rebarbora podporuje správne fungovanie metabolizmu a preto je jej konzumácia spojená so zdravým stravovaním. Rebarbora koláč je preto obľúbeným sladkým dezertom.
Môže byť rebarbora škodlivá?
O nebezpečnosti tejto zeleniny sa hovorí v spojení s kyselinou šťavelovou, ktorú zelenina obsahuje. Práve táto kyselina dodáva rebarbore jej nezameniteľnú chuť, pri nesprávnom spracovaní však môže spôsobiť otravu a s tým spojené črevné problémy.
Je preto dôležité dodržiavať správne zásady prípravy rebarbory. Vyhnete sa tak jej možným škodlivým účinkom a získať len tie zdraviu prospešné.
Pravidlá prípravy rebarbory
- Konzumujte len stonky rebarbory, listy obsahujú viac kyseliny šťavelovej. Výhonky umyte horúcou vodou, ošúpte a až potom ďalej spracujte.
- Nejedzte ju surovú a príliš často. Snažte sa do svojho jedálnička zaradiť prevažne tepelne upravenú rebarboru, maximálne 2-3 krát týždenne.
- Čím staršia zelenina je, tým viac kyseliny obsahuje. Preto je vhodné ju jesť sezónne. Sezóna na zber rebarbory je do konca júla. Rebarbora pestovanie je veľmi nenáročné a ak chcete konzumovať svoju vlastnoručne dopestovanú potravinu, odporúčame ju vysadiť v marci, alebo apríli.
Rebarbora recepty
Rebarbora má prevažne kyslastú chuť, ktorá sa výborne hodí do sladkých pokrmov. Dá sa však pripraviť aj na slano. V spojení s mäsom a slanými syrmi môže vytvoriť skvelú dochucovaciu zložku v podobe omáčky. Medzi populárne rebarbora recepty patrí napríklad rebarborový koláč s tvarohom, rebarborový koláč s posýpkou a mnohé ďalšie.
Rebarborový koláč bez múky
Tento lahodný a svieži rebarborový koláč je okrem toho, že patrí medzizdravé a rýchle dezerty aj úplne bez lepku. Pri jeho príprave sa pšeničná múka vôbec nepoužíva. Rebarborový koláč je tak vhodný nie len pre celiatikov, ale aj pre všetkých tých, ktorí majú radi recepty čo nezaťažujú trávenie. Výborne sa hodí na letné posedenie s priateľmi.
Ingrediencie:
Cesto:
- 2 vajcia
- 2 lyžice medu
- 1 lyžica olej
- 1 šálka mlieka
- 2 šálky rozmixovaných ovsených vločiek
- 5 lyžíc nasekaných vlašských orechov
- 1 lyžica sódy bikarbóny
- 1 lyžica mletej škorice
- štipka soli
Posýpka:
- 300 g rebarbory
- 200 g jahôd
- med
- mandľové lupienky
Postup:
Najprv si nachystajte rebarboru a jahody. Rebarboru umyte, ošúpte a nakrájajte na malé kúsky. Jahody umyte a nakrájajte na kolieska.
Do misky dajte vajcia, olej, med a mixérom zmiešajte. Pridajte všetky ostatné suroviny na cesto a zmiešajte. Potom cesto vylejte do formy na koláč vyloženej papierom. Navrch navrstvite pripravenú rebarboru a jahody, ktoré ešte polejete medom. Pečte v rúre na 175 stupňov asi 30-40 minút. Po upečení môžete ešte dozdobiť jahodami a mandľovými lupienkami. Tie zakúpite výhodne online napríklad v e-shope Grizly.
Rebarborový džem s jahodami
Keďže je sezóna rebarbory dosť krátka, vyskúšajte si ju uskladniť v podobe džemu a majte ju tak po ruke dlhšie obdobie. Džem je vynikajúci spôsob ako uchovať potraviny na zimu, a jesť letné pochúťky aj pri mínusových teplotách. Vyskúšajte aj niektorý z receptov na džem bez cukru.
Ingrediencie:
- 1 kg jahôd
- 600 g rebarbory
- 1 citrón
- 2 jablká
- 300 g trstinového cukru
Postup:
Očistite si rebarboru a jahody. Rebarboru ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky. Zmiešajte, pridajte 200 g cukru, pokvapkajte polovicou citróna a uložte na pár hodín do chladničky.
Po niekoľkých hodinách ovocie vyberte z chladničky. Očistite a nakrájajte jablká a pridajte ich k ovociu. Varte približne 20 minút, kým jablká zmäknú. Následne to všetko rozmixujte a varte približne 40 minút. Na získanie požadovanej hustoty môžete podľa potreby ešte pridať kúsky jahôd alebo rebarbory.
Nakoniec pripravený džem nalejte do pohárov na zaváranie.
Rebarborová omáčka
Rebarborová omáčka sa svojou chuťou hodí najmä ku grilovaným pokrmom. Pripraviť si môžete grilované mäso alebo napríklad aj oštiepok či hermelín.
Ingrediencie:
- 4 stonky rebarbory
- 1 menšie jablko
- 1 cibuľa
- hrsť sušených brusníc
- 2-3 lyžice zaváraných brusníc
- čerstvý tymián
- soľ
- čierne korenie
- cukor
Postup:
Nakrájanú cibuľu vypražte na kúsku masla alebo oleja. Pridajte sušené brusnice, nakrájané a ošúpané jablko, nakrájanú rebarboru a tymián. Následne to okoreňte soľou, čiernym korením a podlejte vodou. Duste do mäkka a na záver ešte primiešajte zavárané brusnice. Podľa chuti pridajte soľ alebo cukor.
Rebarborová zmrzlina
Vďaka kyslastej chuti rebarbory je rebarborová zmrzlina chutným osviežením do letných dní.
Ingrediencie:
- 4 stonky rebarbory
- 100 g cukru
- 100 ml vody
- 150 ml mlieka
- 75 ml smotany na šľahanie
Postup:
Rebarboru ošúpte a nakrájajte na malé kúsky. Dajte ju na chvíľu variť do vody spolu s cukrom, kým zmäkne. Uvarenú rebarboru rozmixujte s mliekom a smotanou a dajte zamraziť. Po pár hodinách v mrazničke je vaša vynikajúca bio zmrzlina pripravená ku konzumácii.
Rebarborová limonáda
Keďže rebarbora zber prebieha počas teplých letných a jarnýchmesiacov, rebarborová limonáda je ideálny rebarbora recept do teplých dní. Skvelo doplní rebarbora koláč, napríklad na pikniku v parku s rodinou, alebo priateľmi.
Ingrediencie:
- rebarbora
- 150 g kryštálového cukru
- voda
- 5 celých klinčekov
- 1 celá škorica
Postup:
Rebarboru ošúpte a nakrájajte na malé kúsky, vložte do hrnca, kde ju posypte cukrom a zalejte vodou. Do hrnca pridajte klinčeky, škoricu a nechajte variť. Podľa potreby pridajte cukor, aby voda nebola príliš kyslá. Nápoj môžete po dovarení piť teplý alebo počkať kým vychladne, pridať ľad a vychutnať si ľadové potešenie.
Rebarbora recepty sú nie len nenáročné na prípravu. Sú aj zdravé, diétbe a plné vitamínov a minerálov. Navyše, kyselkavej a špecifickej chuti rebarbory sa nič nevyrovná.